Hrvatski radio

Radio Pula

Pazin postao Grad bez pesticida

01.12.2020.

10:50

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Udruga Zemljane staze/ustupljena fotografija

Foto: Udruga Zemljane staze/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Grad Pazin odazvao se inicijativi udruge Zemljane staze i postao "Grad Bez Pesticida" te član "Europske mreže gradova bez pesticida". Gradonačelnik Renato Krulčić potpisao je Prisegu kojom se pesticidi izbacuju iz korištenja na javnim gradskim površinama, priopćili su iz Udruge.

"Grad Pazin dosadašnjim ulaganjima u održive sustave i strateškim razvojem pokazuje da ozbiljno shvaća važnost primjena načela kružnog gospodarstva, a transparentno poslovanje stavlja ga u vrh poželjnih gradova za život, kao i za privremeni boravak digitalnih nomada. Stoga je pridruživanje Mreži logična nadogradnja kojom se podiže kvaliteta življenja građana te se osigurava bezbrižan boravak na zelenim površinama", dodaje se u priopćenju.

Udruga Zemljane staze i gradovi potpisnici projektom koji je osmislio PAN Europe žele zaštititi zdravlje građana, kao i zdravlje okoliša i prirode, te očuvati biološku raznolikost koja je značajno narušena na globalnoj razini. Prvenstveno se štiti zdravlje djece koja se igraju na zelenim površinama, kao i radnika koji rade na apliciranju pesticida i održavanju površina.

Osim same zaštite zdravlja, cilj projekta jest podizanje osviještenosti građana Republike Hrvatske o intenzivnom korištenju pesticida u poljoprivredi, vrtlarstvu, održavanju sportskih terena i na drugim zelenim površinama, te o učincima koje pesticidi imaju na zdravlje ljudi izravnim konzumiranjem putem hrane.

Brojni europski gradovi poput Strasbourga, Copenhagena, Münstera, Rennesa dijele oduševljenje učinkovitošću alternativnih metoda kontrole tzv. štetnika te povratkom suživotu s prirodom. 

- Podsjećamo da su pesticidi opasni za zdravlje, te da sinergijsko djelovanje pesticida nije dovoljno ispitano, i ustvari ne znamo koje su posljedice miješanja i uzajamnog djelovanja različitih pesticida na naš organizam. Pesticidi uzrokuju brojne bolesti i poremećaje. Zato očekujemo pridruživanje i ostalih hrvatskih gradova Europskoj Mreži Gradova Bez Pesticida - ističe Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze. 

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.