Hrvatski radio

Radio Pula

Pazin: završio jesenski ciklus edukacijsko-kuharskih radionica

20.11.2020.

15:37

Autor: Tomislav Šikić

Foto: AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre/ustupljena fotografija

Foto: AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Uspješno je priveden kraju još jedan ciklus kuharskih radionica u Edukacijskom gastronomskom centru Istre u Pazinu. Tema radionice bila su jela na bazi mesa autohtonih pasmina Istre obogaćena okusima i mirisima mesa crne slavonske svinje.

Glavni cilj ove radionice je valorizacija lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i njihovo korištenje u svrhu podizanja kvalitete istarske gastronomije.

U ovoj edukacijskoj godini organiziran i proveden je samo jedan ciklus radionica zbog epidemiološke situacije u zemlji i okuženju. Ukupno je provedeno 13 edukacijsko-kuharskih radionica pod vodstvom dvanaest vrhunskih chefova, sommeliera i ostalih stručnjaka, koje je sveukupno pohađalo 165 kuhara, ugostitelja i hotelijera iz Istre, ali i ostalih županija Hrvatske.

Uz podršku Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije i Obrtničke komore Istarske županije, jesenski ciklus odvijao se u listopadu i studenome. Novitet je prijava putem obrasca na web stranici Edukacijsko gastronomskog centra Istre. 

Jesenski ciklus započeo je "food and cocktail pairing" radionicom. Chef Deni Srdoč i barmen Filip Pleteš predstavili su svjetske trendove visoke gastronomije i ugostiteljstva tako da su uparivali i sljubljivali koktele s lokalnim karakterom s kreativnim jelima chefa Srdoča.

Jeffrey Vella gostovao je kao chef predavač na radionici na kojoj je pripremao jela s karakterom, bazirana na sezonskim namirnicama. 

Chef David Skoko, ujedno i dugogodišnji mentor predavač, vodio je dvije radionice: na temu šafrana te radionicu na kojoj je predstavio jela kojima će se obogatiti ponuda ugostiteljskih objekata na plaži.

Prva slastičarska radionica jesenskog ciklusa održana je pod vodstvom Roberta Perića na temu priprema krostata iz peći. 

Istarska chefice Marina Gaši sommelierka Karin Rupena Perdec predstavile su pjenušava vina i njihovo  sljubljivanje s pojedinim ribljim jelima.

Mainardi Food održao je tematsku radionicu pripreme posebnih tijesta za pizze kakve spravljaju majstori sjeverne Italije, s nadjevima i dodacima lokalnog karaktera.

Chef Fabrizio Vežnaver i sommelier Emil Perdec održali su radionicu na temu sljubljivanja i uparivanja različitih tipova istarske malvazije od predjela do deserta. 

Druga slastičarska radionica održana je pod vodstvom slastičarke Petre Jelenić, koja je prezentirala izradu svojih sezonalnih autorskih slastica s lokalnim proizvodima.

Agencija za ruralni razvoj Istre implementira projekte u sektoru poljoprivrede i stočarstva, pružajući podršku javnom i privatnom sektoru, u cilju razvoja ruralnog područja Istre.

Edukacijsko gastronomski centar Istre osnovan je i djeluje u sklopu Agencije kao poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarske gastronomije.  Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra, predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači educiraju u cilju valorizacije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i usavršavanja kapaciteta u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma.

spješno je provedeno devet ciklusa s više od 1700 kuhara, ugostitelja i hotelijera u više od 140 kuharskih radionica.

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.