Hrvatski radio

Radio Pula

Pazinska Strukovna škola prva na natječaju "Poduzetnik budućnosti"

08.06.2018.

12:34

Autor: Slađana Bukovac

(foto: Ivo Čagalj/ Pixsell)

(foto: Ivo Čagalj/ Pixsell)

Foto: - / -

Na natječaju za srednjoškolce pod nazivom "Poduzetnik budućnosti", koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca, prvo je mjesto osvojila strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina. Na natječaju je bilo 175 prijavljenih, a mlade Pazinjanke pobijedile su s projektom kontejnera sa senzorom.

Kako otvoriti kontejner ako imaš pune ruke vrećica sa smećem? S ovim su se problemom suočile pazinske srednjoškolke, i utvrdile da može proizvesti prilično neugodne situacije. Učenica Martina Jugovac kaže: " Kada sam ja na svojoj praksi nosila smeće da nosim u kontjener, zapela sam, i umjesto da bacim u kontejner to se sve prosulo po meni. Nakon što sam to ispričala svojim prijateljicama rekle su pa zašto ne bismo osmislile senzor pri pomaku ruke da se otvori sam i da nam tako bude laše baciti smeće, da se to više ne događa ljudima", pojasnila je Martina Jugovac.

Rješenje je osmislila učenica pazinske Strukovne škole Jurja Dobrile Sofija Udovičić." Dakle ovo što vidite ovdje je senzor, montirali smo ga malo više kako ga ne bi životinje ili neki mali autići, kao djeca i to aktivirali, sastoji se od diodice koja se pali kad se diše poklopac kontejnera", kaže Sofija Udovičić

Poklopac se automatski podiže kada se zamahne rukom na deset centimetara udaljenosti od senzora. Noću, kada ne može prepoznati pokret, reagira na tjelesnu toplinu. Nema opasnosti da će ga otvoriti životinje, jer pokret mora trajati dulje nego što je recimo potrebno mački da skoči na poklopac.

Ali buduće komercijalistice nisu samo izumile rješenje za problem kontejnera, koje nikad nije ugodno doticati rukama. Kroz petanaestak tablica u svim su detaljima osmislile financijsku konstrukciju prizvodnje, te napravile trogodišnji poslovni plan. Tatjana Močibob voditeljica projekta kaže: "Učenici su jako kreativni, i to treba prepoznati i poticati tu njihovu kreativnost i raditi s njima ovako nešto što možda nije u propisanom programu ali će nam svakako koristiti u životu", rekla je Močibob.

Od Hrvatske udruge poslodavaca škola će biti nagrađena s 25 tisuća kuna, a mlade će za projekt na kojem su radile tri mjeseca dobiti tablete. Sve planiraju nastaviti školovanje ekonomskog, ili poduzetničkog smjera. Ako ovako nastave, možda će vrlo brzo imati vlastitu tvrtku.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.