Hrvatski radio

Radio Pula

Periskama prijeti izumiranje, zdrave jedinke samo u pulskom akvatoriju

22.02.2020.

15:36

Autor: Jana Radić

(Foto:Grgo Jelavić/PIXSELL)

(Foto:Grgo Jelavić/PIXSELL)

Foto: - / -

Periskama prijeti izumiranje. Najveći školjkaš Mediterana već je neko vrijeme zaražen parazitom. Zdravih jedinki čini se ima još jedino u Istri i to u pulskom akvatoriju. Zaštitu zdravih periski provodi pulski Aquarium.

Filtriraju morsku vodu i pružaju dom mnogim organizimima. Važna su karika morskoga života. Plemenite periske zaštićena su vrsta no uskoro bi mogle potpuno nestati. Zaraza parazitom zabilježena je prvi put prije četiri godine u Španjolskoj i od tada sve više jedinki umire. Kako bi se očuvala vrsta, zdrave su periske izvađene iz mora kraj Pule,
pojašnjava biolog Neven Iveša.

Zaštitu zdravih periski provodi pulski Aquarium koji u dogovoru s nadležnim ministarstvom i kolegama iz cijeloga svijeta radi na očuvanju vrste, ističe voditeljica pulskog akvarija Aleksandra Bel Dojković.

Postoji i mogućnost očuvanja vrste pomoću zamrzavanja u ledu no biolozi se nadaju da će infekcija parazitom s vremenom nestati, nakon čega bi zdravu populaciju vratili u more.

 

 

Očuvanje periski

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.