Hrvatski radio

Radio Pula

Pet godina prve Solidarne eko tržnice u Istri

10.07.2018.

15:38

Autor: Tatjana Kaštelan

Ekološki uzgojena rajčica (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Ekološki uzgojena rajčica (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Solidarna eko tržnica Šijana obilježava peti rođendan. Proslavit će je od 18 do 20 sati na Trgu Prve istarske brigade u Puli. Ponudit će se, kao i uvijek, ekološki uzgojeno voće i povrće a moći će se kušati od njih spravljeni zdravi obroci. Proslava ima i humanitarni karakter.

Informacije iz prve ruke i 'Hrana s licem' danas imaju svoju cijenu. Cijena ekološki uzgojenog povrća tridesetak je posto viša nego onog konvencionalnog. Skuplje je, ali građani su pokazali da cijene kvalitetu i to da znaju što jedu i odakle ta hrana dolazi.

Ekološka poljoprivreda odvija se na manjim površinama i ne može se predvidjeti urod s obzirom na to da se biljke ne tretiraju kemijskim sredstvima i ako ih napadne nametnik uroda nema.

Da su kupci takav proizvod spremni platiti dokazuju već tradicionalni i sve veći posjeti solidarnim eko tržnicama. Danas ih je nekoliko u Istri. Prije šest godina osnovala se prva Grupa solidarne razmjene u Puli koja okuplja proizvođače i potrošače ekološke hrane, a prije pet godina krenula je s prvom istarskom ekološkom tržnicom. Uzgojeno voće i povrće nude proizvođači iz Istre ali i drugih krajeva Hrvatske.

Utorak poslijepodne u Šijani mjesto je razmjene najkvalitetnijih biljaka odnosno proizvoda ekoloških poljoprivrednika. Danas je ipak posebna prigoda, pet godina djelovanja posebno će se obilježiti, kaže Fedora Grubaš Štifanić iz Solidarne eko tržnice Šijana.

Tržnica se otvara u 18 a na Trgu prve istarske brigade u Puli, potrajat će do 20 sati.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.