Hrvatski radio

Radio Pula

Petica za transparentnost Poreču

05.07.2022.

12:02

Autor: HRT

Poreč

Poreč

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Grad Poreč ponovno je dobitnik najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije, čime se već godinama svrstava među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj.

Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. godine rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost.


Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.


Proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, na vrijeme i u odgovarajućoj formi, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022.; proračunski vodič za građane za 2022.


U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2021. – IV./2022. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2021. – travanj 2022.


Inače, Grad Poreč- Parenzo svrstava se u sam vrh po najvišim ocjenama transparentnosti proračuna od samih početaka mjerenja koja je Institut počeo vršiti još 2013. godine.


Od početka godine Grad Poreč u svoje poslovanje uveo aplikaciju Otvoreni grad kroz dostupne usluge – iTransparentnost i Financijske kartice, koje omogućavaju uvid u isplate od početka godine pa nadalje. iTransparentnost“ omogućava uvid u sve isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna. Omogućuje se uvid u zaduženja od Grada, pregled plaćenih obveza i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati putem aplikacija mobilnog bankarstva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.