Hrvatski radio

Radio Pula

"Pišćaci i gunjci" u Marušićima

02.07.2021.

18:28

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/http://piscaciigunjci.marusici.hr/

Foto: snimka zaslona/http://piscaciigunjci.marusici.hr/

Foto: - / -

U Marušićima kod Buja 3. i 4. srpnja održava se 16. Međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe “Pišćaci i gunjci” povodom proslave mjesnog zaštitnika sv. Petra. Gunci-gunjci“ i/ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs.

U subotu program počinje u 17 sati s utrkom MTB Tour Marušići i malonogometnim turnirom a nastavlja se u 18 sati s boćarskim turnirom.

Nastavlja se u nedjelju u 11 sati svetom misom u crkvi Sv. Petra i Paola u Sorbaru. Tripada slijedi od 13 do 15 sati u lokalnoj konobi a od 16 sati kreću glazbene radionice Noela Šurana o etno glazbi Istre.

U 19:30 sati održat će se 16. međunarodni susret „Pišćaci i gunjci“, u 21.15 sati na programu je projekcija dokumentarnog filma „Pišćaci, kantaduri i balarini”, a nakon toga u 21.40 sati nastavlja se glazbeni susret. 

Gunci-gunjci“ i/ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u Istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. soljeću. Ova vrsta glazbe tradicionalno je raširena uglavnom na području središnje i sjeverozapade Istre (Bujština, Buzeština, Pazinština, Slovenski dio Istre). Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća među ostalom i prisustvom sve većeg broja putujućih svirača. Tijekom vremena, zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije diatonske harmonike “triestine”. Uloga tih sastava bila je obavezna glazbena pratnja kako svadbenim tako i karnevalskim povorkama, u prvom redu pak, njihova uloga bila je svirka za ples. Poslije drugog svjetskog rata, tradicija gunjaca i pišćaca upala je u krizu, no nije sasvim prekinuta što je uveliko pomoglo razumijevanju i tumačenju baštine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR