Hrvatski radio

Radio Pula

Pisinium i IPARD

24.01.2015.

12:56

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok se iz Bruxellesa čeka odobrenje programa ruralnog razvoja do 2020. godine, do kada će našim poljoprivrednicima biti dostupno čak 330 milijuna bespovratnih eura, još uvijek se ostvaruju projekti ugovoreni u sklopu pretpristupnih fondova, poput IPARD-a. Jedna je od tvrtki koja je u sklopu tog fonda ugovorila gotovo 8 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je jedan od najvećih iznosa, prerađivač mesa Pisinium iz mjesta Žbrlini kod Pazina.

Tradicionalni istarski trajni i polutrajni mesni proizvodi tvrtke Pisinium dobro su poznati na domaćem tržištu. U dvadeset godina rada obitelj Hreljak prošla je put od proizvodnje u vlastitoj kući do suvremenog pogona u kojem trenutačno proizvode 500 tona proizvoda godišnje i zapošljavaju 70 djelatnika. Na IPARD-ov program prijavili su se 2011. Procedura je dugotrajna i vrlo složena, pa do tog bespovratnog europskog novca nije lako doći, ocjenjuje Hani Hreljak Belić, voditeljica marketinga. Ipak, dodaje, to nikoga ne bi trebalo odvratiti od prijave.

Usto, zahvaljujući ugovoru s IPARD-om, tvrtka Pisinium dobila je i povoljne kredite u poslovnoj banci. Stoga, ističe Hani Hreljak Belić, s nestrpljenjem očekuju pristup strukturnim fondovima jer već imaju projekt koji žele prijaviti i koji će tvrtki omogućiti daljnji rast i unaprjeđenje kakvoće proizvoda.

Više saznajte u prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.