Hrvatski radio

Radio Pula

Plaća u Istri 7% niža od hrvatskog prosjeka, 5.034 kn neto

08.12.2016.

15:51

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vlada je predložila da minimalna bruto plaća iduće godine bude 3.276 kuna ili 5% veća od sadašnje. Istovremeno, prema službenoj statistici trenutačno je razlika u plaći muškaraca i žena čak deset posto.

Plaća u Istri je 7% niža od hrvatskog prosjeka i iznosi 5.034 kune neto. Plaće muškaraca u Istri su čak 13% više od plaća žena. Kaže Maja Mahovlić s portala MojPosao i prenosi rezultate istraživanja. Po podacima servisa MojaPlaća kada Istru usporedimo s hrvatskim prosjekom, gdje jer razlika u plaćama žena i muškaraca deset posto, možemo reći da su muškarci u Istri i natprosječno više plaćeni u odnosu na žene.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o radu i po kolektivnim ugovorima plaće žena i muškaraca su izjednačene. No, žene se nalaze na slabije plaćenim pozicijama ili djelatnostima i zato je takva razlika, kaže ekonomistica i znanstvenica Alida Perkov. 

Žene još nisu sklone razvijati svoju karijeru u najviše plaćenim zanimanjima, primjerice u IT sektoru. Taj bi se trend, prvenstveno kroz obrazovni sustav, trebao promijeniti.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.