Hrvatski radio

Radio Pula

Plaće za četiri i pol tisuće Uljanikovih radnika još nema

17.08.2018.

14:12

Autor: Elvis Mileta

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Plaće za četiri i pol tisuće Uljanikovih radnika još nema. Tri sindikata u brodogradilištu usuglasila su proces mirenja s Upravom poduzeća, neophodan kako bi se stekli zakonski uvjeti za štrajk. Sindikati su odlučni, ako za pet radnih dana ne bude isplate plaće, radnici će krenuti u štrajk.

Da je situacija u Uljaniku nadomak drami, svjedoči osnivanje Stožera za Uljanik, koji zajedno sa sindikatima priprema ljude na štrajk. Danas je započeo proces takozvanog mirenja s Upravom, neophodan korak do organizacije štrajka. Predstavnik Stožera Marko Alviž kaže: "Stožer taj proces mirenja gleda kao jednu zakonsku formu koja mora biti ispunjena prije nego što budu poduzete bilo kakve zakonske akcije". Alviž dodaje i kako proces mirenja nije rješenje njihovog problema te kako problem neisplate plaća vuče dugoročnije i dalekosežnije posljedice. 

Hoće li doista radnici najvećeg hrvatskog brodogradilišta u generalni, opći štrajk ponajprije ovisi ne o njima nego o Upravi, koja do idućeg petka mora naći novac za plaće. Do sada im to nije uspjelo, pa su i u sindikatima spremni na ovu mjeru. Đino Šverko predstavnik sindikata metalaca ističe: "Prije samog štrajka mora se svakako formirati štrajkaški odbor koji određuje proceduru i oblik štrajka. To bi kod Uljanikovih radnika najvjerojatnije bio opći štrajk jer plaću nije dobilo nijedno društvo Uljanika", rekao je Šverko.

U međuvremenu se postavlja pitanje što radi lokalna samouprava. Istarski župan Valter Flego podupire napore Uprave za iznalaženjem rješenja i tvrdi da županija ne može puno. Gradonačelnik Boris Miletić ističe pak da je Grad Pula spreman pomoći. Dodaje i kako je grad već pomogao Uljaniku te kako je ujedno i zadatak lokalne samouprave stvoriti preduvjete da bi se poslovanje nesmetano odvija.  No, Uprava, Vlada RH i strateški partner ključni su u očuvanju i budućnosti brodogradnje, kaže Miletić.

Najbrojniji sindikat Uljanikovaca predstavlja Boris Cerovac predsjednik Jadranskog sindikata. Upozorava da su tenzije u porastu i da nije lako obuzdavati radnike kojima je ugrožena egzistencija. 

Da je Cerovac u pravu, potvrđuje i informacija da je zbog stavova iznesenih na društvenim mrežama o situaciji u Uljaniku s jednim radnikom razgovor obavila i policija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.