Hrvatski radio

Radio Pula

Platforma Ivana D nije vidljiva na poziciji

07.12.2020.

14:46

Autor: Elvis Mileta

Ilustracija (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / -

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je tijekom vikenda zaprimiljena obavijest Ine o prekidu daljinskog nadzora i kontakta s plinskom platformom Ivana D u sjevernom Jadranu, navodeći i kako je pilot Obalne straže potvrdio da taj objekt nije vidljiv na poziciji.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka je u večernjim satima 5. prosinca od ovlaštenika dozvole INA - Industrija nafte zaprimila informaciju kako je došlo do prekida daljinskog nadzora i kontakta nad nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom "Ivana D", koji se nalazi u sjevernom Jadranu izvan vanjske granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske, u području ZERP-a (Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH).

Ina je obavijestila MRCC Rijeku da su bušotine na objektu "Ivana D", kao i na ostalim povezanim odobalnim objektima, pravovremeno zatvorene, čime je onemogućeno moguće propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.

Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima "Ivana A" i "Annamaria A" nisu ugrožene, ističu iz Ministarstva.

"U međuvremenu je dobivena potvrda pilota Obalne straže Republike Hrvatske, da predmetni objekt nije vidljiv na poziciji, dok će se ostale okolnosti utvrditi neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru te će se, u skladu s utvrđenim stanjem, poduzeti svi potrebni koraci propisani zaštitom i sigurnošću od-obalnih objekata", zaključuje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom "Ivana D" zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jaranu ranije su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.