Hrvatski radio

Radio Pula

Počela izgradnja marine u pulskom zaljevu

21.02.2018.

13:34

Autor: Jasminka Kalčić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Nautičko bi tržište već za srpanj ove godine trebalo biti bogatije za novu marinu i to na otoku Sveta Katarina u pulskome zaljevu. Naime nakon dugo čekanja i najava početkom ovoga mjeseca krenula je realizacija investicije Danka Končara na prostoru bivših vojnih zona Katarina i Monumenti.

Vrijednost cijeloga projekta koji će u potpunosti izmijeniti izgled pulskoga zaljeva je 65 milijuna eura. Predviđen je u fazama do završno 2021. godine. Pulski zaljev tako bi trebao dobiti dvije nautičke luke, hotel, s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima te rekreacijsku zonu. Ovom će investicijom prvi put grad turistički izaći na svoju sjevernu obalu zaljeva koja je oduvijek bila namijenjena vojnoj industriji. Niz godina investitor se borio s administrativnim i drugim preprekama no radovi su ipak počeli početkom ovoga mjeseca, kaže voditeljica projekta Barbara Peruško.

Marina na otoku Sveta Katarina imala bi 400 vezova u moru, za plovila i do 60 metara, i biti će visoke kategorije. Druga će marina biti suha marina, s tisuću vezova na kopnu i dodatnih 150 u moru. Marine će imati naravno i svoje servisne baze te tzv. zimovnik za plovila na više od 9 tisuća četvornih metara, pojašnjava Barbara Peruško.

Premda je područje upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske investitor se nada da neće biti daljnjih kašnjenja tijekom gradnje, jer je već dosad u istražne radnje oko kulturnog dobra i ostvarenja projekta uloženo više od 6 milijuna eura. Koncesija za ovaj nautičko turistički kompleks dodijeljena je na 50 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.