Hrvatski radio

Radio Pula

Počela je i sezona domaćeg voća!

25.05.2020.

16:48

Autor: Džana Banić

foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Foto: - / -

Otvorile su je jagode, na tržnicama se crvene i trešnje a ovih dana stižu i prve marelice. Voćarstvo je zahtjevna a pritom i vrlo neizvjesna poljoprivredna proizvodnja kojom se u Istri profesionalno bave uglavnom voćari s područja Kaldira.

-

U Hrvatskoj za svoje potrebe proizvodimo dovoljno samo jabuka i mandarina. Svo ostalo voće, a nerijetko čak i te dvije vrste voća, najvećim dijelom dolazi iz uvoza. Domaća voćka je cijenjena, ali je nije nimalo lako ni uzgojiti ni prodati. Klimatske promjene uzimaju svoj danak, svaka je godina drugačija i postavlja nove izazove pred proizvođače, kaže Renata Jurić Bertoša iz Kaldira, jedinog izrazito voćarskog kraja u Istri.

Uz te nedaće ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, problem i s plasmanom. Kaldirski voćari inače svoju robu prodaju uglavnom na kućnom pragu i na istarskim tržnicama. Prije par godina pokrenuli su nedjeljama u sezoni i "Kladirski plac od fruti", kaže Jurić Bertoša koja zadnjih sedam godina od proljeća do jeseni svoje voće prodaje na pulskoj tržnici.

Korona kriza donijela je ipak nešto dobro, otvorila je novi kanal prodaje. Iako su neki i ranije prodavali svoje voće preko interneta, ovaj je način plasmana robe u krizi dobio zamah. Svakim danom sve se više potrošača okreće ovom brzom i jednostavnom načinu opskrbe a za očekivati je kako će ovaj trend u budućnosti biti sve zastupljeniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.