Hrvatski radio

Radio Pula

Počela obnova piste u pulskoj Zračnoj luci

16.01.2017.

13:22

Autor: Senka Mošnja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulska zračna luka od danas je zatvorena, nakon što je rano jutros prema Zagrebu odletio posljednji zrakoplov. Odmah su počeli radovi na obnovi piste, pa se iz Pule i u Pulu neće letjeti gotovo dva mjeseca.

Unatoč jakoj buri, počeli su radovi na uzletno-sletnoj stazi, koja se nije obnavljala od 70-tih godina. Teškom mehanizacijom uklanja se 10-ak centimetara asfalta, kaže voditelj tehničkog sektora Andrija Kuzmanić. Do sredine ožujka, do kada će pulska Zračna luka biti zatvorena, izgubit će se tek oko 2 tisuće putnika. Za to vrijeme pista će se sanirati, postavit će se osvjetljenje na njezinoj središnjici, a onda u dva sloja i asfaltirati. Nakon što je lani s oko 5 milijuna kuna obnovljena aerodromska zgrada, ova investicija Zračnu luku stajat će gotovo 20 milijuna, ističe direktor Svemir Radmilo.

"Morali smo krenuti u ovu investiciju jer asfalt više ne može izdržat promet i dodatni promet, pogotovo ne 40% rasta prometa koji mi očekujemo u idućoj godini" kaže Svemir Radmilo.

A očekuju oko 600 tisuća putnika, među ostalim i zahvaljujući novim linijama za Berlin i Bristol. "Međutim, najvažnije je da je British Airways odlučio otvoriti London Heathrow i Lufthansa je otvorila Frankfurt dva puta tjedno" kaže Radmilo.

Dok Croatia Airlines prodaje slotove na londonskom Heathrowu, odnosno prava slijetanja i polijetanja, u Puli su prezadovoljni što će biti povezani s najvećim europskim čvorištima. Naime, turisti iz dalekih zemalja - uz samo jedno presjedanje u Europi - lakše će moći upravo Istru odabrati za svoje odredište.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Pulska noć

Pulska noć