Hrvatski radio

Radio Pula

Počela otkazivanja i u kućama za odmor

12.05.2020.

17:21

Autor: Ivana Nežić

foto: Duško Marušić/PIXSELL

foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / -

U ovim su se mjesecima kuće za odmor činile kao rijetki turistički sadržaji koji bi u doba koronavirusa mogli privući turiste i ako budu na snazi mjere karantene. No iako se činilo kako su u početku rezervacije stajale, počela su otkazivanja.

-

Istra je autodestinacija, to znači da je siguran individualni dolazak do smještaja. Ova je stancija u svibnju prazna. To se nije dogodilo nikad. Kaže nam vlasnica kuće za odmor u Negričanima Jelena Ivković.

Buking je dosta loš, mislim većina šta je bila se otkazalo tako da ne znamo evo stvarno sad je bukirano tek od 8. mjeseca. Imamo jedan tjedan u 7. mjesecu imamo jedan u 6. a bilo je sve od 5. -10. mj. Ne znamo da li će biti last minute obzirom da se ovakvi objekti ne bukiraju u zadnji čas.

Bazen je pokriven, stolice čekaju svoje goste koji su lani u ovo doba već uživali u miru i tišini. Centralna Istra obiluje kućama za odmor. Ova, primjerice može primiti samo 4 osobe. Ali i ona je prazna sve do srpnja. Govori vlasnica kuće za odmor u Svetom Petru u Šumi Kristina Dajčić.

Gosti koji trebaju doći 7., 8. i 9. mjesec čekaju da se otvore granice stalno smo u kontaktu, razgovoramo pa mi se nadamo da ćemo se sresti i upoznati i da će sve biti ok.

Tome se nadaju svi. Turizam direktno čini 20% hrvatskog BDP-a, pa se od njega ne odustaje ni pod koju cijenu. Govori Sanja Kantaruti, direktorica turističke zajednice Središnje Istre.

Uređuju se bike & trail staze dakle idealna destinacija za outdoor turizam, sve one koji su željni aktivnog odmora i istovremeno i nekakvog mira i sigurnosti obzirom da su naši kapaciteti većim dijelom kuće za odmor dakle relativno na osami.

Svi se nadaju otvaranju granica, a socijalna distanca je ovdje zagarantirana, kaže nam Kristina Dajčić.

To je idealno za obitelj oni tu mogu boraviti, biti sami ako žele mogu izbjeći svaki kontakt, mogu se opuštati i plivati u bazenu.

U kojem za sad uživa samo ona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.