Hrvatski radio

Radio Pula

Počela sadnja industrijske rajčice

30.04.2016.

10:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Umaga i južne Istre na oko 210 hektara počela je sadnja industrijske rajčice. Podravkini kooperanti ove će godine zasaditi oko 4 milijuna sadnica, nažalost uglavnom iz izvoza. Tek je četvrtina sadnica iz domaćih rasadnika.

Planirana proizvodnja je oko 10 tisuća tona rajčice koje će preraditi Podravkina tvornica Povrće u Umagu. Problemi su se, međutim, pojavili već kod početka sadnje, kaže Dario Makovac predsjednik Udruge uzgajivača industrijske rajčice Pomidor. Iako je vrijeme tmurno, kaže, kiše ipak nije palo dovoljno.

Na području južne Istre planirana je sadnja industrijske rajčice na oko 50 hektara, od kojih 20 na Agroproduktovim poljima. Iako je Podravka zainteresirana za povećanje proizvodnje, tvrtka je ograničena površinama koje navodnjavaju, što je za rajčicu nužno. Očekuju da će i ove godine dosegnuti lanjski prinos od 83 tone po hektaru, kaže agroproduktov agronom Edi Družetić.

I ovogodišnja cijena industrijske rajčice je od 80 do 90 lipa, ovisno o kakvoći ploda. Ne bude li problema izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama, berba bi trebala početi oko 25-og srpnja i biti završena do kraja kolovoza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.