Hrvatski radio

Radio Pula

Počeli Dani svetog Pelegrina, zaštitnika grada Umaga

21.05.2016.

14:49

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Umagu su sinoć počeli Dani svetog Pelegrina, zaštitnika grada. Obilježavanje je počelo sinoć tribinom u organizaciji Matice hrvatske o temi 'Kršćanski mučenici u novijoj istarskoj povijesti'. O njima je govorio povjesničar, prof. dr. Stipan Trogrlić.

U četiri dana u Umagu će se održati radionice tradicijskih obrta, duhovne pripreme te susret klapa Svetog Pelegrina.

U ponedjeljak, na Dan zaštitnika, bit će otvorena izložba 'Stope svetog Pelegrina' te postav dječjih radova 'Čovjek i zemlja'.

Umaški ogranak Matice Hrvatske organizirao je predavanje o temi 'Kršćanski mučenici u novijoj istarskoj povijesti'. O toj je temi govorio prof. dr. Stipan Trogrlićvoditelj pulske podružnice Instituta za društvene znanosti 'Ivo Pilar'.

Okupljene je pozdravio predsjednik umaške Matice hrvatske Mato Vidović, koji se tom prigodm prisjetio nedavno preminulog dugogodišnjeg izuzetno aktivnog člana Matice Stelia Prodana.

Događaju su, uz predstavnike gradskih vlasti i žitelje Umaga, nazočili i umaški župnik vlč. prof. dr. Josip Grbac te kapelan vlč. Roko Smokrović.  

U nastavku možete poslušati izjavu povjesničara, prof. dr. Stipana Trogrlića s tribine o temi 'Kršćanski mučenici u novijoj istarskoj povijesti'.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.