Hrvatski radio

Radio Pula

Počelo drugo polugodište: Provjetravanjem učionica protiv gripe

16.01.2017.

14:18

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon zimskih praznika učenici su ponovno sjeli u školske klupe. Kako bi se što kvalitetnije zaštitili od gripe, liječnici preporučuju često provjetravanje učionica, boravak na svježem zraku i pojačanu higijenu.

Početkom drugog polugodišta obično počinje i epidemija gripe no ove je godine ova virusna bolest stigla nešto ranije. U prvom tjednu 2017. u Istarskoj županiji zabilježeno je 79 slučajeva gripe no oboljelih je zasigurno i više jer se svi ne javljaju svome liječniku, kaže voditeljica Službe za epidemiologiju istarskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Vlasta Skopljak. Virus gripe se puno lakše prenosi u zatvorenim prostorima gdje boravi više ljudi, poput školskih učionica, stoga dr. Skopljak savjetuje što češće provjetravanje prostorija, a roditeljima da se ne boje hladnoće i da djeci, uz prikladnu odjeću, omoguće što više boravka na svježem zraku.

Gripa je, podsjeća dr. Jasna Valić iz Istarskog zavoda za javno zdravstvo, karakteristična po tome što počinje naglom povišenom temperaturom, malaksalošću i treskavicom. Bolest je potrebno odležati, uzimati puno tekućine i snižavati tjelesnu temperaturu a u slučaju dodatnih komplikacija, ističe dr. Valić, javiti se svome liječniku.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.