Hrvatski radio

Radio Pula

Počelo suđenje bivšem vodstvu Uljanika - hoće li opet biti Uljanika

07.09.2020.

15:07

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Presuda bivšem vodstvu Uljanika, ma kakva ona bila, bivšim radnicima pulskog brodogradilišta neće znači gotovo ništa. Radna mjesta su izgubili, mnogi su odselili u potrazi za boljim životom. No, tračak nade daju im jamstva Vlade za ponovno pokretanje brodogradnje u Puli.

Prošlog je tjedna sa sjednice Vlade poruku Puli poslao premijer Andrej Pleković. Kao što smo izvijestili, Vlada je dala jamstvo za kredit do 32,5 milijuna kuna za pokretanje proizvodnje kroz društvo Uljanik Brodogradnja 1856.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pozdravlja odluku Vlade, no ona se treba pobrinuti da bude prisutna u menadžmentu društva i prati njegov rad.

Bivšim radnicima brodogradilišta suđenje nekadašnjem vodstvu Uljanika ne znači ništa, jer ostali su bez posla. Samir Hadžić, danas predstavnik radnika u Uljanik Brodogradilištu u stečaju kaže, radnici su platili najvišu cijenu.

Sad je tu jamstvo za operativno osposobljavanje brodogradilišta, što znači za obnovu strojeva, dovođenje pogona u red, ne bi li se nakon roka od šest mjeseci u Puli ponovno počeli graditi brodovi. 

Bivši Uljanikovac i predstavnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac više od tri desetljeća radio je u Uljaniku i borio se za njegov opstanak. I on je, poput svojih kolega, ostao je bez posla.

Treba se okrenuti budućnosti, ističu predstavnici bivših radnika koji se nadaju novom Uljaniku i opstanku brodogradnje u Puli.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci danas ipak nije odlučivalo o osnovanosti optužnice u 'slučaju Uljanik' jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa a kako se doznaje na sudu, nekoliko je zahtjeva prihvaćeno.

Na odluku suda moguće su žalbe, pa se očekuje da će ih podnijeti obje strane, i branitelji i tužiteljstvo, a o žalbama će, bude li ih, odlučivati Vrhovni sud.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Počelo suđenje bivšem vodstvu Uljanika - hoće li opet biti Uljanika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.