Hrvatski radio

Radio Pula

Početak projekta "Mladi uče (kroz) zajednicu"

23.05.2023.

07:31

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ˛ / Pixabay

U ponedjeljak 22. svibnja 2023. u Poreču je održana jedna od aktivnosti novog projekta "Mladi uče (kroz) zajednicu“ kojeg provodi Volonterski centar Istra u partnerstvu s Centrom za građanske inicijative Poreč i Udrugom ZUM. Projekt se odvija u suradnji sa Srednjom školom Mate Balota Poreč, Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića Poreč i Gradom Porečom, te s Gimnazijom Pula, Ekonomskom školom Pula i Gradom Pulom.

U prvoj aktivnosti projekta sudjelovale su učenice srednjih škola iz Poreča i Pule koje su započele s osmišljavanjem upitnika za ispitivanje potreba u zajednici u vezi volontiranja mladih. Na temelju rezultata ovog istraživanja kasnije će se kroz projekt organizirati volonterske aktivnosti u kojima će moći sudjelovati veći broj mladih. Projekt se provodi u razdoblju od 1. ožujka 2023. do 31. svibnja 2024. godine, uz financijsku podršku Europske unije, u okviru programa Erasmus+ (Ključna aktivnost 154 – Aktivnosti sudjelovanja mladih).


Aktivnostima koje će se provoditi u okviru projekta želi se doprinijeti stvaranju poticajnog okruženja za aktivno sudjelovanje mladih u procesima razvoja zajednice kroz uspostavljanje suradnje škola, udruga i gradske uprave u lokalnim zajednicama Poreča i Pule.


Mladi će kroz ovaj projekt imati priliku aktivno sudjelovati u zajednici i uključiti se u procese donošenja odluka budući da će ispitati potrebe u zajednici nakon čega će, u suradnji s udrugama i ustanovama – organizatorima volontiranja osmisliti i provesti konkretne volonterske akcije u Puli i Poreču. Imat će prilike okušati se i u ulozi vršnjačkih informatora budući da će upravo oni biti zaduženi, uz podršku mentora, za osmišljavanje promotivnih sadržaja i promociju aktivnosti koje su samostalno osmislili i proveli u svojim gradovima. Sudionici će također izraditi preporuke za poticanje volonterskog i društvenog angažmana mladih u zajednici koje će biti predstavljene lokalnim gradskim upravama i ostalim ključnim akterima kako bi se definirali financijski i institucionalni okviri daljnjeg razvoja ovakvog modela aktivnog sudjelovanja mladih u zajednici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.