Hrvatski radio

Radio Pula

Početak radova na probijanju druge cijevi tunela Učka

17.12.2020.

07:35

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon što je u listopadu Vlada donijela odluku o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji s "Bina Istrom", stekli su se uvjeti za početak izgradnje druge cijevi tunela Učka odnosno tzv. Pod-faze 2B2-1.

Radovi na Pod-fazi 2B2-1 obuhvaćaju izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do Tunela Učka/Portala Kvarner, dionice duge 8 km na sjeveroistočnoj strani autoceste, koja uključuje izgradnju 5,6 km dugačke druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama s postojećom tunelskom cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka.

Radovi će uključivati izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka, izgradnju dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani, izgradnju tri nova cestarinska prolaza te izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela Učka.

Vrijednost investicije Pod-faze 2B2-1, koja se najvećim dijelom odnosi na gradnju druge cijevi tunela Učka, iznosi oko 1,5 milijardi kuna, a završetak svih radova se očekuje do sredine 2024. godine.

Svečanosti povodom početka radova koja će se održati u 14 sati nazočit će premijer Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.