Hrvatski radio

Radio Pula

Počinje 26. Jazz u porečkom Lapidariju

14.07.2021.

13:27

Autor: Tomislav Šikić

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble (POU Poreč/ustupljena fotografija)

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble (POU Poreč/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Kreće 26. sezona "Jazza u lapidariju" u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Otvara je Leon Brenko Quartet, a zaključno s 25. kolovoza donosi ukupno osam koncerata. Svi počinju u 21 sat uz besplatan ulaz pod vedrim nebom porečkog lapidarija.

Srijeda u porečkom lapidariju rezervirana je za improvizaciju. 

Posljednjih godina sve započinje najavnim koncertom u predsezoni, koji se ove godine održao u svibnju u kazališnoj dvorani i u okviru festivala Ekolo 3. U suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb u Poreč je stigao dugoiščekivani austrijsko-hrvatski Paier Valčić Quartet i u grad unio filmsku atmosferu s mirisom ljeta. Hrvatska zvijezda Asja Valčić na violončelu nastupila je uz Klausa Paiera na harmonici, Stefana Gferrera na kontrabasu i Romana Wernija na bubnjevima.

Ovogodišnju 26. sezonu džeza službeno otvara Leon Brenko Quartet u srijedu, 14. srpnja. Leon Brenko, Porinom nagrađen klavijaturist, muzikolog i kompozitor, okuplja kvartet uz virtuozne domaće glazbenike – Marka Lazarića na bubnjevima, Alena Spadu na gitari i Bojana Skočilića na kontrabasu.

Sljedeću srijedu, 21. srpnja nastupa Tamara Obrovac Transhistria Ensemble. U hrvatsko-slovensko-talijanskom sastavu s Urošem Rakovcem na mandolini i gitari, Žigu Goloba na kontrabasu, Fausta Beccalossija na harmonici i Krunoslava Levačića na bubnjevima, Obrovac nastpa kao vokal i uz flautu.

Tjedan kasnije, 28. srpnja na pozornicu porečkog lapidarija stiže Melita Lovričević kvartet feat. Davor Križić. Glazbena umjetnica, vokalistica i autorica novije džez i alternativne scene, Melita Lovričević nastupa u kvartetu okupljenim Lukom Žužićem na klavijaturama, Lukom Veselinovićem na kontrabasu, Alexom Brajkovićem na bubnjevima, te uz posebnog gosta, trubača Davora Križića.

Autor i glazbenik Luka Žužić tjedan kasnije porečku publiku uvodi u živahan džez-kolovoz, u okviru projekta Tornaj se doma – Torna casa, koji okuplja uspješne domaće autore i predstavlja ih rodnom okruženju. Uz Žužićeve skladbe i izvedbu na trombonu i klaviru Luka Žužić Quartet nastupa 4. kolovoza, zajedno s Pavlom Jovanovićem na električnoj gitari, Lukom Veselinovićem na kontrabasu i Borkom Rupenom na bubnjevima.

U okviru 26. Jazza u lapidariju slijedi koncert 11. kolovoza koji izvodi Darko Jurković Charlie Trio. Osnivač i vođa tog novog džez-trija je Darko Jurković Charlie, nagrađivan i cijenjen džez-gitarist, čiju ritam-sekciju sačinjavaju kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Janko Novoselić.

Levačić/Šestak/Pavić Trio, proizašao iz eklektičnog eksperimentiranja trojice glazbenika i improvizatora – Krune Levačića na bubnjevima, Zvonimira Šestaka na kontrabasu i Filipa Pavića na gitari, u porečkom lapidariju nastupa 18. kolovoza

Sljedeći i posljednji koncert ove sezone održat će Marko Ramljak Band 25. kolovoza uz Branimira Gazdika na bubnjevima, Vedrana Ružića na bas-gitari te Maaseja Kovačevića na klavijaturama.

Program je dostupan uz besplatan ulaz, no zbog poštivanja epidemioloških ograničenja broj posjetitelja pojedinog koncerta ograničen je na 100, pa zainteresirani svoje mjesto mogu osigurati isključivo pravovremenim dolaskom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.