Hrvatski radio

Radio Pula

Počinje 62. Pulski filmski festival

18.07.2015.

16:01

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U pulskoj Areni počinje 62-gi filmski festival. Konkurencija je vrlo jaka pa će biti zanimljiva borba za Zlatne arene. Neki su hrvatski filmovi osvajali nagrade na svjetskim festivalima, a u Puli će imati premijeru pred domaćom publikom Zvizdan, Ti mene nosiš i Takva su pravila.

Film Branka Schmidta 'Imena višnje' priča je o mučnoj svakodnevici dvoje staraca koji se vraćaju u selo i, nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću, pokušavaju nastaviti svoj život tamo gdje je bio nasilno prekinut. Redatelju 'Ljudoždera' i 'Metastaza' ovaj je film, kako sam kaže, jedno potpuno novo iskustvo.

A prvi kontakt s hrvatskom publikom imat će još svega tri filma, ostali već prikazani što u kinima, na televiziji ili festivalima što, uvjereni su organizatori, neće utjecati na posjećenost projekcija u Areni. Važno je istaknuti da je čak pet od četrnaest filmova u konkurenciji prošlo A festivale što znači, slažu se mnogi, da je riječ o vrhuncu hrvatske poslijeratne produkcije. Na samom otvorenju pak bit će predstavljen 12-minutni digitalizirani arhivski film, napravljen za festival daleke 1955. godine, najavljuje ravnateljica Pula Film Festivala Gordana Restović.

Uz bogat nacionalni program, ovu će Pulu zasigurno obilježiti i popratni programi poput Pula Pro koji je namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih umjetnosti.

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.