Hrvatski radio

Radio Pula

Počinje cijepljenje protiv gripe

07.11.2018.

09:20

Autor: Džana Banić

foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

U Istarsku županiju prošlog je tjedna stiglo 15 tisuća doza cjepiva koje je, uoči današnjeg početka cijepljenja, već stiglo u ambulante obiteljskih liječnika. Riječ je o trovalentnom cjepivu osiguranom za rizične skupine a koje sadrži dva podtipa virusa A i jedan tip virusa B.

Prošle sezone gripe u Istarskoj županiji oboljelo je nešto manje od 2700 osoba. No, broj je zasigurno bio znatno veći, procjenjuje dr. Jasna Valić voditeljica epidemiološke službe pri županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Gripa može biti vrlo opasna bolest pa bi se stariji od 65, kronični bolesnici neovisno o dobi, zdravstveni djelatnici - svakako morali cijepiti, naglašava Valić. I bilo bi dobro da to učine što prije ali je, dodaje jako važno... 

Oni koji nisu u rizičnim skupinama a žele se cijepiti mogu svoju dozu naručiti u ljekarnama. Cjepiva ima i to četverovalentnog ali zanimanje za sada nije veliko, ističe magistra Ljiljana Krčelić upraviteljica pulske ljekarne Centar: 

Intenzitet ovosezonske gripe u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti. No valja imati na umu kako svake sezone 500-tinjak osoba u Hrvatskoj umre od posljedica gripe. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.