Hrvatski radio

Radio Pula

Počinje dogradnja rovinjskog Doma za starije osobe Domenico Pergolis

03.02.2017.

15:32

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovinju je potpisan ugovor za dogradnju tamošnjeg doma za starije i nemoćne osobe Domenico Pergolis, jednog od 4 doma u Istri kojima upravlja županija. Radovi počinju idući tjedan, a uz nove smještajne kapacitete ustanova će dobiti i prostor za skrb o osobama s Alzeheimerovom demencijom.

U spomenutom domu trenutačno boravi 120 osoba, a dogradnja ustanove omogućit će smještaj za još četrdeset i jednu osobu. U novoj zgradi uredit će se i višenamjenska dvorana te prostor za boravak 24 korisnika takozvanog dnevnog centra, kaže ravnateljica doma Mirjana Banko Filipaj. Kaže i kako u državnim domovima koji omogućuju financijski daleko povoljniji smještaj od onog u privatnim na mjesto se godinama čeka.

Rovinjski dom koji udomljava stare i nemoćne već 117 godina, prije pet godina morao je iseliti četrdesetak korisnika iz izdvojene zgrade nekadašnjeg odmarališta koju je privremeno koristio i od tada traju pripreme i planovi za dogradnju novih kapaciteta. Investiciju vrijednu 30 milijuna kuna zajednički će financirati grad Rovinj i županija.

Kako i domovi u Puli, Novigradu i u Raši kojima također upravlja Županija,vape za obnovom i dodatnim kapacitetima, župan Valter Flego nada se kako će to biti moguće i putem europskih fondova, što dosada nije bio slučaj. 

Radove će izvoditi tvrtke Nexe i Elektrocentar Petek, a nova zgrada doma u Rovinju trebala bi biti dovršena do kraja iduće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.