Hrvatski radio

Radio Pula

Počinje Mjesec borbe protiv ovisnosti

15.11.2021.

18:33

Autor: Tomislav Šikić

Foto: PU Istarska/ustupljena fotografija

Foto: PU Istarska/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se provedbom raznih preventivno-represivnih aktivnosti nastoji upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirana su 62 kaznena djela iz domene kriminaliteta droga i 371 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Što se tiče zapljena droga, evidentirano je 490 zapljena različitih oblika droga, koje su oduzete od 401 osobe (284 hrvatska državljana i 117 stranih državljana). Policijski službenici su ove godine zaplijenili najviše heroina (oko pet kilograma), marihuane (oko četiri kilograma) i amfetamina (oko 2.6 kilograma), a od provedenih kriminalistički istraživanja ističe se operativna akcija ''Grota'', kojom je policija prekinula krijumčarski kanal heroina iz Bosne i Hercegovine za područje Istre i Dalmacije. 

U narednih mjesec dana policijski službenici provodit će pojačane aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga pa će tako pojačati aktivnosti u cestovnom prometu, s naglaskom na testiranje vozača na prisutnost droga i alkohola u organizmu. Pojačat će se aktivnosti na graničnim prijelazima u cilju suzbijanja međunarodnog krijumčarenja droga, a pojačano će se obilaziti i škole te druge institucije za obrazovanje, odgoj, sportske ili društvene aktivnosti djece i mladeži u cilju zaticanja konzumenata i preprodavača droge.

Osim represivnih akcija, policija će provoditi i brojne preventivne aktivnosti. Nastavit će s edukacijama učenika osmih razreda osnovnih škola na temu zakonskih posljedica konzumacije alkohola te učenika prvih razreda srednjih škola na temu zakonskih posljedica konzumacije droga u sklopu nacionalnog preventivnog projekta ''Zdrav za 5''. 

U sklopu provedbe preventivnih aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, Policijska uprava istarska je, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Službom za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti i Gradskim društvom Crvenog križa Pule, raspisala natječaj za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola Istarske županije, tijekom kojeg su učenici morali osmisliti slogan ili rečenicu dužine do deset riječi koji šalje kreativnu i zanimljivu poruku vršnjacima o razlogu zašto ne bi trebali biti ovisni. 

Komisija u sastavu predstavnika navedenih institucija  odabrala je tri pobjednička slogana koja će se nagraditi prigodnim poklonom organizatora. Pobjednički slogani su sljedeći:

  • ''Možeš biti fora, pušiti i piti alkohol se ne mora!'', učenice Marte Fachin,, 7.a razred,  Talijanska osnovna škola „Edmondo De Amicis“ Buje
  • ''Makni ovisnost, stvori budućnost!'', učenice Dore Pršo  8. b razreda, OŠ Monte Zaro Pula
  • ''Živi život bez ovisnosti, on je jedan, tebe vrijedan!'', učenika Matije Poljaka, 8. razred, OŠ Ivana Batelića, Raša 

Zbog situacije s COVIDOM-19 i ove će godine izostati sportske aktivnosti i druženja, kojima je policija obilježavala Mjesec borbe protiv ovisnosti, ali će se preventivne aktivnosti nastaviti na drugi način pa će tako Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave istarske održati on-line tribinu sa učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola u Istri na kojoj će se razgovarati o zdravstvenim, psihološkim, socijalnim i zakonskim posljedicama konzumacije droga. Prva tribina sa učenicima srednjih škola u Puli će se održati 19. studenoga, dok će se termin sljedeće tribine namijenjene učenicima ostalih srednjih škola u Istri održati u dogovoru sa školama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.