Hrvatski radio

Radio Pula

Počišćena obala i podmorje Barbarige

05.07.2021.

18:22

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

Foto: Grad Vodnjan/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Eko aktivisti grada Vodnjan i članovi Ronilačkog kluba Loligo iz Vodnjana održali su u nedjelju 4. srpnja ekološku akciju čišćenja obale i podmorja Barbarige. U akciju su se uključili i turisti iz Slovenije.

Plaža i šumica pokazale su se daleko prljaviji od podmorja. Tako je s obale uklonjen krupni plastični otpad poput dijelova suncobrana i ležaljki, plastične čaše i boce, ambalaža prehrambenih proizvoda, epidemiološke maske... Otpad je sakupljen na jedno mjesto, a zbrinut će ga gradsko komunalno društvo Contrada.

- Želimo zahvaliti roniocima iz Ronilačkog kluba Loligo iz Vodnjana, svim građanima Grada Vodnjana - Dignano i slovenskim građanima koji su odvojili malo vremena za naš okoliš i dobrobit društva i sudjelovali u eko akciji čišćenja podmorja i plaže Uvala Marić - Barbariga. Hvala Turističkoj zajednici Grada Vodnjana na pomoći u organizaciji, sponzorima Grad Vodnjan - Dignano i street food Fresh Cucina iz Vodnjana, djelatnicima gradskog komunalnog poduzeća Contrada koji će sutra preuzeti otpad i odvesti ga u Reciklažno dvorište Vodnjan, našem sugrađaninu Daliboru Britviću koji nam je donio vodu te svima onima koji su nas podržavali. Hvala također svim građanima koji nisu sudjelovali u eko akciji, ali odgovorno i savjesno postupaju s otpadom - rekla je Cinzia Boljun Papić, koja je uz Barbaru Šarić, Kerin Šafarić i Ivu Šverko jedna od pokretačica neformalne grupe Eko aktivista. Grupi je ovo peta akcija, a uskoro planiraju i sljedeće.

U nedjeljnoj akciji je sudjelovalo sedam ronioca RK Loligo.

- Jedna je grupa čistila podmorje od mola Barbariga prema rtu Debeljak, a ja sam s najmlađima išao od Nove plaže prema rtu, tako da smo pokrili cijeli potez. Ovdje nema puno smeća, jer mi već godinama čistima i brinemo o ovom dijelu - rekao je instruktor Josip Tomišin. Kao najmlađi ronioci sudjelovali su Sara Aljić i Matej Višković, koji upravo završavaju tečaj ronjenja te im je ovo prva podvodna ekološka akcija.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.