Hrvatski radio

Radio Pula

Poduzetnici u kratkom roku iskoristili nepovratna sredstva Županije i IDA-e

11.06.2019.

15:33

Autor: Tatjana Kaštelan

Pula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Pula (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Uz turizam, podaci pokazuju da ostale djelatnosti u Istri jačaju. I to proizvodnja odnosno prerađivačka djelatnost. Poduzetnici su u vrlo kratkom roku iskoristili nepovratna sredstva Županije i Istarske razvojne agencije usmjerena malom i srednjem poduzetništvu.

U malo i srednje poduzetništvo kroz 16 kreditnih linija Istarske razvojne agencije IDA-e u istarsko je gospodarstvo uloženo 600 milijuna kuna u gotovo tisuću projekata. Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti ističe kako gospodarstvo Istre danas nije samo turizam. Podaci pokazuju da je otprilike polovica kredita usmjerena u proizvodne djelatnosti.

Krajem prošlog mjeseca zatvorena je zadnja kreditna linija IDA-e, zanimanje je bilo veliko. Istarska županija i Istarska razvojna agencija sklopile su, naime, sporazum o provedbi te kreditne linije za male i srednje poduzetnike, obrtnike te zadruge ukupnog kreditnog potencijala 60 milijuna kuna; u suradnji sa sedam poslovnih banaka. Uz kreditiranje tu su i edukacije, a i prostori za poduzetnike početnike u inkubatorima; dva su u IDA-i.

Uz to, Županija je javnim pozivom dodijelila bespovratne potpore poduzetnicima, za što je u proračunu osigurano milijun kuna. Mali i srednji poduzetnici ostvarili su tako subvencije na troškove u visini od 50 posto. Dodijeljene su, naime, potpore za ulaganja u informacijske i komunikacijske tehnologije, nabavu nove opreme te jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Poduzetnici u kratkom roku iskoristili nepovratna sredstva Županije i IDA-e

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.