Hrvatski radio

Radio Pula

Pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

04.04.2022.

15:05

Autor: HRT

Prometna policija

Prometna policija

Foto: PU Istarska / snimka zaslona

U cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama, na području Policijske uprave istarske u skladu s akcijama ROADPOL, od 4. do 10. travnja provest će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva.

Policijski službenici obavljat će nadzor korištenja sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 1000,00 kuna.

 

Istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.

 

Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice.

 

PU Istarska poziva vozače i putnika da radi vlastite sigurnosti tijekom vožnje koriste sigurnosni pojas.


Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će sutra od 9 do 14 sati provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela''.


Na području Postaje prometne policije Pula u prva tri mjeseca  2022. godine zabilježeno je 113 prometnih nesreća, što je 10% više u odnosu na usporedno razdoblje 2021. godine, kada su zabilježene 103 prometne nesreće.

              

"Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama pa stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Također pozivamo vozače da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, s obzirom da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja", ističu iz PU Istarske.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.