Hrvatski radio

Radio Pula

Pojačani nadzor motociklista i mopedista

25.04.2021.

08:15

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Kako bi se povećala sigurnost vozača motocikala i mopeda u prometu, policija će od 13 do 18 sati provesti pojačani nadzor ove kategorije vozača. Ti su vozači jedna su od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

U prva tri mjeseca ove na području Policijske uprave istarske dvije osobe poginule su na motoru, dok je pet vozača motocikla teško ozlijeđeno. 

Kako su i ovog vikenda najavljene povoljne vremenske prilike, na prometnicama će se povećati broj motocikala i mopeda te stoga Policijska uprava istarska savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče. 

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom te da upravljaju motociklima i mopedima koji su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Brzina je glavni uzročnik najtežih prometnih nesreća tako da policija poziva vozače da se kreću propisanim brzinama te da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, kao i da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.