Hrvatski radio

Radio Pula

Pokrenuta inicijativa o ukidanju naplate tunelom Učka lokalnom stanovništvu

02.02.2018.

13:49

Autor: Petra Neuner Geržinić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Pod sloganom ''Jednakost za sve'' Primorsko-goranski savez pokrenuo je inicijativu za ukidanje plaćanja mostarine na Krčkom mostu i tunelarine na Učki. Inicijativu je podupro i koalicijski partner IDS.

O prijedlogu o ukidanju plaćanja mostarine na Krčkom mostu i tunelarine na Učki trebala bi uskoro odlučivati Skupština Primorsko-goranske županije. Inicijativu je podupro i koalicijski partner IDS. Međutim, priča o Učki je komplicirana jer je tunel pod koncesijom. 

Tunel je građen pet godina građen i dug je pet kilometara. Od 1995. godine u koncesiji. I ono najvažnije - tunelarina se kreće od 28 do 165 kuna. Previše za Istrane koji se tunelom koriste gotovo svakodnevno, pa ukidanje naplate pozdravljaju.

Koncesija je potpisana na 32 godine, a koncesionar Bina Istra državi godišnje uplaćuje milijune eura. Ministar mora, prometa i infrasture Oleg Butković- oprezan, pa priču preusmjerava na puni profil Ipsilona od Rogovića do tunela. "Mi smo dali tom projektu zeleno svijetlo, čekamo iz Bruxellesa, a vidjet ćemo, tu su stvari puno složenije i davati bilo kakva obećanja oko tunela Učka od mene bi bilo jako neozbiljno", kaže Butković.

Za Istrijane neozbiljno i to što se još čeka nastavak gradnje Ipsilona koji je već nekoliko puta najavljivan. A dok nema punog profila prometnice, ne možemo govoriti ni o nužnoj - drugoj cijevi tunela. To se čini kao daleka budućnost.

Ona bliža mogla bi biti, bude li dobre volje na državnoj razini, uslišiti želje Istarske i Primorsko-goranske županije - besplatan promet tunelom Učka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.