Hrvatski radio

Radio Pula

Policajci iz sedam zemalja brinu o sigurnosti turista u Istri

04.07.2022.

17:04

Autor: HRT

Policija iz sedam zemalja u Istri

Policija iz sedam zemalja u Istri

Foto: PU Istarska / ustupljena fotografija

O sigurnosti turista i ove će godine brinuti strani policijski službenici koji će boraviti na jadranskoj obali u okviru projekta ''Sigurna turistička destinacija''.

- Sigurnost je bitan čimbenik prilikom odabira destinacije za odmor pa tako turisti na biraju samo lijepe zemlje, već i one koje su sigurne. Istra, ali i čitava Hrvatska, već godinama su prepoznate kao sigurne destinacije za odmor. To nikako nije slučajnost. To je rezultata predanog rada policijskih službenika, ali i vašeg doprinosa - rekao je u Puli načelnik policijske uprave Alen Klabot, zaželjevši dobrodošlicu stranim policijskim službenicima koji će ovog ljeta boraviti u Policijskoj upravi istarskoj u okviru projekta ''Sigurna turistička destinacija''.


Riječ je o orginalnom projektu hrvatske policije koji se provodi od 2006. godine, a u okviru kojeg je do sada u Hrvatskoj boravilo preko 900 policijskih službenika iz preko 20 zemalja. Ove godine u projektu će sudjelovati oko 100 stranih policijskih službenika koji će zajedno s hrvatskim policajcima brinuti o sigurnosti domaćih i stranih gostiju.


U policijskoj upravi istarskoj projekt ''Sigurna turistička destinacija'' provodi se od 2010. godine, a ovo ljeto hrvatskim policijskim službenicima pomagat će 16 stranih policajaca iz sedam zemalja – Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Italije i Francuske. Četvero austrijskih policajaca tradicionalno će biti smješteno u Umagu, dok će trojica talijanskih policajaca boraviti u Rovinju. Na pulskom području o sigurnost će brinuti dvoje njemačkih, dvoje mađarskih, dvoje poljskih, dvoje francuskih te jedan slovenski policijski službenik. Svi će oni, noseći svoje nacionalne policijske odore, pomagati hrvatskoj policiji u obavljanu svakodnevnih zadaća, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije sa stranim turistima. Pomagat će u prevenciji protupravnih ponašanja, poboljšanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu, a svojim sunarodnjacima bit će na usluzi i glede pružanja servisnih informacija.

Poljski policijski službenik Mateusz Kozera do sada još nije imao prilike sudjelovati u ovom projektu međunarodne policijske suradnje u Hrvatskoj tako da se raduje suradnji s kolegama u Puli.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.