Hrvatski radio

Radio Pula

Policija predstavila kampanju Siguran lov

12.12.2012.

15:49

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarska Policijska uprava u suradnji s Lovačkim savezom Istarske županije od ovog mjeseca do veljače iduće godine provodi kampanju 'Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem'. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, svrha joj je podići sigurnost lovišta i rukovanja vatrenim oružjem te spriječiti protuzakoniti lov.

Tijekom zime, kada i traje lov na divljač, na lovištima u Istri ima oko 4 tisuće domaćih lovaca i više od tisuću i pol stranih, pretežito Talijana.

Gotovo svake godine na lovištima i u šumama događaju se nesreće, a neke od njih i s najtragičnijim posljedicama. Stoga su Policijska uprava istarska i Lovački savez u sklopu kampanje Siguran lov tiskali promidžbeni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku kojim se upozorava lovce na opasnost zbog neopreznog rukovanja oružjem. Letak će se dijeliti uz ostalo i na graničnim prijelazima jer je lovni turizama u Istri jedan od najmasovnijih u Hrvatskoj.

Predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Gracijano Prekalj istaknuo je kako cilj kampanje nije zaštiti samo lovce, nego i sve koji se za vrijme lova nalaze u šumama. Nekoć se u lovu koristila samo odjeća zelene boje, kaže Prekalj, savjetujući da sada dio odjeće ipak bude i jarkih boja.

Iz policije i lovačkog društva danas su još jednom upozorili na pravilan način korištenja lovačkog oružja radi bolje sigurnosti kako lovaca tako i ostalih ljudi koji se nalaze u šumama te podsjetili strane lovce da je preko granice dopušteno prenositi 10 kilograma mesa po osobi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.