Hrvatski radio

Radio Pula

Policija provodi istragu u Uljaniku, račun brodogradilišta blokiran

04.09.2018.

14:46

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Uljanikovi kupci otkazali su četiri ugovorena broda za koje su izdana državna jamstva. Račun brodogradilišta ponovo je blokiran, policija je po nalogu DORH-a započela s provođenjem izvida. Pulsko brodogradilište ima problem i s radnom snagom. Od početka godine, Uljanik je napustilo oko 400 radnika.

Novi dan donio je nove probleme pulskom brodogradilištu. Račun Uljanika blokirale su lokalne tvrtke i neki od kooperanata. U isto vrijeme, Uljanikovi kupci otkazali su četiri ugovorena broda. Kompanija Automarine Transport s Kajmanskog otočja raskinula je ugovor o gradnji brodova za prijevoz automobila i kamiona. Ugovori su pokriveni državnim jamstvima u omjeru 80 - 20. Veći dio tereti državu, a manji dio brodogradilište. 

Poseban problem za pulsko brodogradilište predstavlja i odlazak radne snage. U zadnjih desetak dana Uljanik je napustilo oko 400 radnika. Od početka godine, taj je broj mnogo veći.

A neizvjesnosti u Uljaniku doprinijeli su i policijski izvidi po nalogu DORH-a. Radnici i članovi stožera za obranu brodogradnje to odobravaju. O provođenju izvida izvjestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova navodeći da zbog odredbi Zakona ne mogu dati više informacija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.