Hrvatski radio

Radio Pula

Političke stranke u Istri spremne za lokalne izbore

07.02.2017.

13:36

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Službena predizborna kampanja za lokalne izbore u svibnju još nije počela, no političke stranke u Istri pripremaju se za izbore. IDS nije službeno predstavio svoje kandidate. SDP je u predkampanju krenuo s predstavljenjem svojih ljudi, a u županijskom HDZ-u uskoro će predstaviti svoje kandidate.

Najača stranka u Istri IDS očekivano imat će svojeg kandidata za župana, sve gradonačelnike i načelnike. Na izbore će bez koalicijskih partnera, a predsjednik stranke Boris Miletić, kao jednu od prednosti, ističe prepoznatljivost IDS-a više od 2 i pol desetljeća. Mi ne živimo od izbora do izbora, za mene kampanja počinje prvog radnog dana novog mandata. Znamo što smo građanima obečali, što smo u četverogodišnjem mandatu ostvarili i što ćemo zajedno učiniti u naredne četiri godine, ističe Miletić.

U županijskom SDP-u službeno su krenuli u predkampanju. Nakon što su predstavili kandidata za gradonačelnika Pule, predstavili su i kandidata za župana, a predsjednik Vili Basanese ističe kako veliku ulogu u zastupljenosti svih kandidata imaju mediji. Ističe i kako se nada da će svi kandidati biti jednako zastupljeni, zalažemo se da Istra ima jednake šanse za sve, no život nosi nešto drugo, moramo biti spremni na to, kaže Basanese.

U županijskom HDZ-u dio kandidata za načelnike i gradonačelnike već je dogovoren, a ne isključuju mogućnosti i kandidata za župana, kaže predsjednik Jurica Šiljeg i dodaje kako je sve već skoro pripremljeno, no nije do kraja definirano. Neke općine i gradovi još ne žele izlaziti sa svojim kandidatima, a na izbore idemo samostalno, kaže Šiljeg.

Za posebne komentare na tijek predkampanje još je rano, kažu u Civilnoj platformi Istre. Imena kandidata nas ne zanimaju, nego program, politika i mjere, ističe Goran Matić. Nadamo se da će sve političke opcije iznijeti konkretne prijedloge i politike za rješavanje gorućih pitanja u Istri, prije svega klijentelizma i korupcije, ističe Matrić.

Pred nama je očito vruće proljeće, predizborna kampanja bit će zanimljiva, a u borbi za glasove birača zasigurno se neće birati sredstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.