Hrvatski radio

Radio Pula

Politički rat IDS-a i HDZ-a zbog Uljanika

26.04.2019.

17:26

Autor: Tatjana Kaštelan

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Zbog Uljanika pravi politički rat. Vladajuća stranka u Istri IDS optužuje Vladu da umjesto rješavanja egzistencije radnika i spašavanja brodogradnje u Puli i Rijeci samo šeće Istrom. Premijer Plenković, naime, obišao je Istarski ipsilon te sudjelovao na otvaranju preuređene ACI marine u Rovinju.

Predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako Vlada još nije riješila problem brodogradnje u Puli i Rijeci gdje radnici ne dobivaju  plaću mjesecima. Umjesto rješenja situacije s Uljanikom Vlada je to pretvorila u politički rat s Istrom, najrazvijenijom hrvatskom regijom u kojoj HDZ nema politički utjecaj i koju na svaki način pokušava poniziti, rekao je Miletić.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je na, kako  kaže, politikantski pristup čelnika IDS-a koji je po njemu već pomalo deplasiran. Razumijem da se oni trude prijeći prag u kampanji za europske izbore, međutim stranka koja je praktički kontinuirano na vlasti zadnja tri desetljeća u Istri nema što prigovoriti, naročito ne ovoj Vladi koja nastavlja graditi Istarski ipsilon i koja podržava sve moguće projekte i investicije. Želimo pomoći Uljaniku i Trećem maju, rekao je Plenković.

Ministar gospodarstva Darko Horvat nada se kooperativnom odnosu Uprave i sindikata u namjeri da kineske brodograditelje uvedu u taj proces kao potencijalne investitore. Idući tjedan, naime, u Hrvatsku stiže izaslanstvo Uprave kompanije China Shipbuilding Industry Corporation, a brodogradilišta u Puli i Rijeci posjetit će na Praznik rada.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Politički rat IDS-a i HDZ-a zbog Uljanika

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.