Hrvatski radio

Radio Pula

Poljoprivrednici traže osnivanje Županijskog centra za otkup voća i povrća

10.04.2020.

14:07

Autor: Tatjana Kaštelan

Poljoprivreda je strateška gospodarska grana (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Poljoprivreda je strateška gospodarska grana (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Proizvodi istarskih poljoprivrednika dostatni su za naše potrebe ali se moraju naći na policama trgovačkih lanaca, ističu istarski obrtnici. Poljoprivrednici poručuju lokalnim vlastima kako je pravi trenutak da se osnuje Županijski centar za otkup voća i povrća.

Poljoprivredna proizvodnja je sada ispod pedeset posto domaćih potreba. Moramo biti neovisni jer smo jedna od najorganiziranijih regija a ono što je najvažnije, prema riječima Deana Matića, predsjednika Ceha poljoprivrednika pri Obrtničkoj komori Istarske županije, državne institucije moraju shvatiti da hrvatski poljoprivrednik može proizvesti dovoljno kvalitetne hrane za sve.

Treba kontrolirati uvoz, pogotovo iz kontaminiranih područja, posebice robu koja se termički ne obrađuje, kao što su salate, pomidori, krastavci... Osnovati Županijski centar za otkup voća i povrća koji bi kod ovakvih kriza mogao otkupljivati robu i od malih proizvođača, ističe Dean Matić iz Pazina. Obvezati trgovačke lance na otkup domaćih proizvoda jer proizvodnja i plasman moraju biti prioritet kako bi se osigurala likvidnost i sačuvala radna mjesta.

Proizvodnja hrane je jedna od najvažnijih gospodarskih grana svake države, posebice u ovakvim kriznim situacijama ističe Matić. Poziva građane da kupuju hrvatsko jer samo tako možemo održati radna mjesta i likvidnost te unaprijediti proizvodnju. Treba povećati kvote plavog dizela kao jednog od ključnih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji te održati rad poljoprivrednih apoteka radi nabave gnojiva, sjemena i zaštite, radi specifičnosti proizvodnje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Poljoprivrednici traže osnivanje Županijskog centra za otkup voća i povrća

Dean Matić, predsjednik Ceha poljoprivrednika pri Obrtničkoj komori Istarske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.