Hrvatski radio

Radio Pula

Poljoprivrednici trpe sve veće štete od divljači

05.02.2017.

11:00

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Populacija alohtone i autohtone divljači u istarskim lovištima zabrinjavajuće se povećava. Zbog toga je ugrožena prirodna ravnoteža u šumama pa se divljač, poput veprova i sve češće čagljeva, zbog nedostataka hrane približava naseljima, radi štete na nasadima i napada stoku.

Čagljevi su se na jugu Istre pojavili prije tridesetak godina. Odakle su točno stigli nije poznato a njihov način života lovci tek upoznaju, kaže Augusto Dobran predsjednik lovačkog društva Bena iz Šišana.

Stočar Livio Mišan iz Šišana do sada je imao tri bliska susreta s čagljevima. Iako jer riječ o opreznoj životinji Mišan je zvijeri zatekao netom nakon pokolja ovaca u dvorištu svoje kuće koja je u samom mjestu. Otada stado ne ostavlja bez nadzora.

Na sjeverozapadnom dijelu Poluotoka uz divlje svinje, veliki su problem i srne. Vinaru i maslinaru Klaudiju Ipši iz Ipši prije tri godine pojele su pupove na lozi. Od tada odmah nakon rezidbe vinograd opasuje električnim pastirom.

Štete od divljači su u porastu iako ih lovci prihranom nastoje zadržati u lovištima. Tako prema nekim procjenama samo divlje svinje na poljoprivrednim površinama u Hrvatskoj naprave štetu u vrijednosti od 7 milijuna eura.

 

 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.