Hrvatski radio

Radio Pula

Položen kamen temeljac pulskog hospicija

26.11.2018.

16:07

Autor: Tatjana Kaštelan

Položen kamen temelja, pulskog hospicija Blaženog Miroslava Bulešića gradi se u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Položen kamen temelja, pulskog hospicija Blaženog Miroslava Bulešića gradi se u Puli (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

U Puli je svečano obilježen početak gradnje ustanove za palijativnu skrb – Hospicija blaženog Miroslava Bulešića. Gradi se u kompleksu nove pulske bolnice a namijenjen je pacijentima u najtežim trenucima njihova života te njihovim obiteljima.

Polažući kamen temeljac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je važnost ove ustanove za Istru. Za otprilike dvije tisuće bolesnika u Istri godišnje sustavni je pristup skrbi ključan, rekla je klinička koordinatorica za palijativnu skrb u Istarskoj županiji, doktorica Julijana Franinović Marković.

Hospicij nije nešto što može samo za sebe funkcionirati već je dio cjelokupnog sustava koji smo odradili od 2005. godine kroz volonterski rad i palijativne timove, čulo se. Hospicij je to za običnog malog čovjeka, podsjetio je porečki i pulski biskup monsinjor Dražen Kutleša, jer društvo se vrednuje po tome koliko gleda na one najslabije.

Ugovor o gradnji pulskog hospicija potpisan je u srpnju, a riječ je o projektu vrijednom petnaest milijuna kuna od čega je iz državnog proračuna kroz tri proračunske godine u dogovoru s Ministarstvom financija osigurano deset milijuna. Ostatak financiraju Istarska županija, Grad Pula i Biskupija.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.