Hrvatski radio

Radio Pula

Porast broja novozaraženih u Istri - potvrđeno novih 20 pozitivnih osoba

20.10.2020.

09:23

Autor: Mauro Giorgi

foto: Mauro Giorgi/HRT

foto: Mauro Giorgi/HRT

Foto: - / -

U Istri porast novooboljelih! Naime, tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 327 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno 20 pozitivnih osoba s područja županije.

Kod 11 osoba radi se o uvezenim slučajevima (Rijeka - 7, Zagreb, Osijek, srednja Dalmacija, Republika Srbija). U najvećem broju radi se o studentima koji su se vratili sa školovanja.

Kod 6 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Za 3 osobe je u tijeku epidemiološka obrada.

Jedna od osoba je zdravstvena djelatnica (liječnica obiteljske medicine u Buzetu). Trenutno je u tijeku epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera, dekontaminacija prostora i u mjerama samoizolacije je za sada 30 osoba.

Izliječene su 2 osobe pa je trenutno 51 aktivna COVID-19 pozitivna osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 169 osoba. 

Nakon duljeg razdoblja iznimno povoljne epidemiološke slike u Istarskoj županji danas nagli je skok novooboljelih. U županijskom Stožeru civilne zaštite ističu kako to nije iznenađenje jer stanje u okruženju postaje sve lošije pa većina slučajeva i dalje dolazi iz drugih dijelova zemlje ili inozemstva, kaže njegov načelnik Dino Kozlevac. Zbog toga iz stožera šalju apel građanima Istre:

-

U nastavku možete pročitati apel županijskog Stožera:

Radi nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju, Stožer civilne zaštite Istarske županije preporučuje i poziva građane Istarske županije da bez prijeke potrebe ne putuju, odnosno ako već moraju iz poslovnih ili drugih vitalnih razloga – potrebno je koristiti mjere zaštite.

Kod povratka u mjesto stanovanja, u slučaju pojave sumnje ili simptoma, koji ukazuju na mogućnost pojave bolesti COVID-19 - potrebno je odmah javiti se zdravstvenoj službi.

Veliki broj studenata i učenika nalazi se na školovanju izvan Istarske županije. Kod povratka u mjesto stanovanja, a u slučaju sumnje ili simptoma, koji ukazuju na mogućnost zaraze COVID-19 - potrebno je izbjegavati korištenje javnog prijevoza i dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja, te se odmah javiti zdravstvenoj službi.

Zbog sve većeg broja novozaraženih u proteklom razdoblju koji dolaze iz populacije studenata i učenika nakon povratka sa školovanja, Stožer civilne zaštite Istarske županije upozorava na potrebu primjene svih preventivnih mjera tijekom povratka i nakon dolaska u Istarsku županiju, a to se odnosi na korištenje javnog prijevoza kod sumnje na mogućnost infekcije, ograničavanje kontakata u prijevozu i nakon dolaska, korištenje osobnih zaštitnih sredstava i javljanje u zdravstvene službe, po dolasku.

Stožer civilne zaštite poziva sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike kao najvažniji dio sustava u borbi protiv bolesti COVID-19, da vode računa o načinu ponašanja izvan radnog vremena, da ne ostvaruju rizične kontakte te da ne sudjeluju u okupljanjima, bez obzira na razlog, kako bismo spriječili unos virusa u sustave i time osigurali nesmetano obavljanje djelatnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.