Hrvatski radio

Radio Pula

Porast broja srednje-teško do teže oboljelih od COVID-a19

05.11.2020.

13:52

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Stožer civilne zaštite Istarske županije priopćio je da je evidentan porast broja srednje teško do teže oboljelih osoba, koje su čak i mlađe životne dobi u odnosu na prvi val epidemije tijekom proljeća. U kliničkoj slici, dominiraju ozbiljne smetnje dišnoga sustava.

Posljednjih dana na području Istarske županije bilježi se povećan broj novozaraženih osoba. Osnovni izvor povećanog broja novozaraženih osoba su obiteljska okupljanja - u užoj i široj obitelji te kontakti ostvareni u poslovnim prostorima, zbog nepridržavanja osnovnih preventivnih epidemioloških mjera.

Hospitalizirane su 23 osobe u Općoj bolnici Pula i 2 u primarnom respiratorskom centru Rijeka.

Najteže kliničke slike imaju pacijenti koji istovremeno boluju i od drugih kroničnih bolesti.

"Dugotrajno dnevno povećani broj novozaraženih osoba rezultirat će povećanim brojem osoba koje će imati potrebu bolničkog liječenja čime će se dovesti do značajnog opterećenja bolničkog sustava i mogućnosti pružanja svih usluga zdravstvene zaštite", ističe Stožer.

Uz sve preventivne epidemiološke mjere koje su na snazi, primjenjuje se i nužna mjera nošenja zaštitnih maski, ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima, uključujući i ugostiteljske objekte.

"Zbog velikog broja novozaraženih koji su kontakte ostvarili radom i boravkom na poslu i u poslovnim prostorima, poslodavac je dužan osigurati primjenu svih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a posebno Odluku o nužnim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti putem okupljanja", dodaje se.

Stožer poziva osobe koje imaju simptome koji mogu ukazivati na COVID-19 oboljenje da putem izabranog liječnika obiteljske medicine obave testiranje te da do dobivanja rezultata nalaza testa ostanu kod kuće.

Ako postojeće mjere ne dovedu uskoro do poboljšanja situacije, Stožer će donijeti restriktivne mjere koje će se odnositi na okupljanja i sportske manifestacije.

Sustav je u potpunosti stabilan i ispunjava sve potrebe građana Istarske županije u ovom trenutku, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.