Hrvatski radio

Radio Pula

Poreč domaćin sedmih Dana hrvatskog pršuta

18.06.2021.

08:09

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Filip Brala/ustupljena fotografija

Foto: Filip Brala/ustupljena fotografija

Foto: - / -

18. i 19. lipnja Poreč je domaćin najveće manifestacije posvećene zaštićenim hrvatskim pršutima. Ukupno ih je četiri s EU zaštitom - krčki, drniški i dalmatinski (geografsko porijeklo), a istarski zaštićeno izvorno porijeklo. Jedan od njih ponijet će šampionsku titulu na Danima hrvatskog pršuta.

Najbolji pršut Istrijani i njihovi gosti moći će kušati drugog dana manifestacije, 19, lipnja, na porečkoj rivi. Tamo će od 8 do 17 sati proizvođači po promotivnim cijenama prodavati sva četiri zaštićena pršuta. Njima će se pridružiti i proizvođači sira te IQ malvazije i terana u organizaciji Vinistre. 

Dani hrvatskog pršuta već sedam godina promoviraju jednu od najtraženijih hrvatskih delicija što potvrđuju i brojke. Naime, na domaćem tržištu godišnje pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo. Omjer je 450 tisuća naspram milijun komada, dok više od 400 tisuća komada uvezemo. 

Iako smo u pandemiji jeli nešto manje pršuta, proizvođači kažu da je prodaja u prosjeku pala za tridesetak posto, potencijal za rast proizvodnje je ogroman, a popuštanjem epidemioloških mjera sve bi se moglo vratiti na staro.  Ipak, dok su još na snazi sudionici i posjetitelji Dana hrvatskog pršuta trebat će ih se pridržavati, poručuju iz Klastera hrvatskog pršuta, organizatora manifestacije. 

Foto: Filip Brala/ustupljena fotografija

Foto: Filip Brala/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

12 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR