Hrvatski radio

Radio Pula

Poreč- odličan turistički vikend

02.05.2022.

14:13

Autor: HRT

Trg slobode

Trg slobode

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Dana Grada i Praznik rada u Poreču se slave u nizu, budući da datumi dolaze jedan iza drugoga, a ove je godine možda i s obzirom na epidemijsku pauzu, broj domaćih i turista koji su ove fešte odučili proslaviti u druženju i na otvorenom bio velik. 

Atletska utrka (djeca)

Atletska utrka (djeca)

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Povodom Dana Grada 30. travnja po prvi je put održana atletska utrka na Gradskom kupalištu. Grad Poreč i atletski klub Maximunus, pripremili su rute za djecu i odrasle, kojih se okupilo stotinjak.


Djeca su trčala po kategorijama, ovisno o uzrastu, a odrasli u duljini 7.370 metara, do Zelene lagune i nazad. Svi su odrasli prijavljeni za uspomenu dobili i majicu. Sav prihod od kotizaciju išao je Centru za inkluziju, podružnica Poreč. Aktivni su bili i biciklisti, jer se održala rekreativna MTB Parenzana u organizaciji Biciklističkog kluba Poreč koja je okupila stotinjak sudionika. Za njih je bio pripremljen tradicionalni fažol i organiziran posjet Jami Baredine.


Uz živu muziku na Trgu slobode tijekom dana Acoustic Fever Trija, plesni su program održale i članice Studija za izvedbene umjetnosti MOT 08, a vježbama demonstracija obilježen je i Nacionalni dan hitne medicinske službe. Navečer, održan je koncert splitske grupe TBF na novouređenom dijelu rive.


U nedjelju, na Praznik rada, fešta se već tradicionalno održala na Gradskom kupalištu. Održano je natjecanje u briškuli i trešetama, te boćanju, a okupljeni su se zabavljali uz glazbu Orchestre Istriane i Fun box banda.


Zadovoljni su i u Turističkoj zajednici grada Poreča.


-Kako smo najavljivali i ovaj produženi vikend je u Poreču vladala poprilična gužva koja je u subotu sezala gotovo do 12.000 turista što je ravno najboljim turističkim godinama. Travanj je ponovno pokazao da smo velikim eventima koji privlače u destinaciju velik broj natjecatelja ostvarili zavidan turistički rezultat, kao i u vrijeme Uskrsnih blagdana kad smo bili među najtraženijim destinacijama na Jadranu. To se nastavilo, prema predviđanjima, i za Prvomajski vikend koji je privukao brojne Slovence, Talijane ali i goste iz Hrvatske.  Grad je obilovao događanjima za sve gušte što je dodatno upotpunilo kolaž manifestacija - kaže Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.


Od 01. do 30 travnja na području Poreča ostvareno 176.000 noćenja, a turisti su uglavnom dolazili iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije. Protekli vikend, odnosno od 27. travnja do 01. svibnja ostvareno je 41.500 noćenja ili 11% više od 2019. godine, a glavna emitivna tržišta bila su Slovenija, Austrija, Njemačka i Hrvatska. Dnevni rekord bio je 11.700 gostiju u petak, 29. travnja od čega 6.200 Slovenaca ili 53% ukupnih gostiju. Najviše noćenja je ostvareno u hotelima te privatnom smještaju, nakon čega slijedi smještaju u kampu te nekomercijalni smještaj.


Sljedeći vikend u Poreču se održava međunarodna izložba Vinistra pa u tamošnjoj Tusrističkoj zajednici očekuju da će se dobri turistički rezultati nastaviti i u narednom periodu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR