Hrvatski radio

Radio Pula

Poreč: omogućen uvid u isplate iz gradskog proračuna i financijske kartice

23.01.2022.

10:49

Autor: HRT

Aplikacija Otvoreni grad

Aplikacija Otvoreni grad

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Aplikacija Otvoreni grad i usluge – iTransparentnost i Financijske kartice aktivni su otpočetka godine. 

"iTransparentnost“ omogućava uvid u sve isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna. Podaci koji se objavljuju ne podliježu dodatnoj obradi već se isti preuzimaju po provedenim isplatama po transakcijskom računu Grada, a moguće ih je pretraživati po određenom datumu isplate, iznosu, primatelju sredstava, OIB-u, broju računa te opisu. Za korištenje ove usluge omogućen je slobodan pristup svakom zainteresiranom građaninu ili subjektu bez ikakve prijave ili registracije. Što se tiče Financijskih kartica, ova je usluga zasad dostupna samo građanima, a omogućuje uvid u zaduženja od Grada, pregled plaćenih obveza kao i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati putem aplikacija mobilnog bankarstva. Za korištenje ove usluge potrebna je prethodna autentifikacija putem sustava NIAS (Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava) kojim se vrši prijava u državni sustav e-Građani, te je time osiguran najviši stupanj verifikacije identiteta korisnika usluge, što osigurava zaštitu osobnih podataka korisnika od neovlaštenog pristupa i uvida u osobne podatke od trećih osoba. Po razvoju usluga od Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, modul će moći koristiti i pravne osobe putem odgovorne osobe za zastupanje ili dodjelom ovlaštenja nekoj od osoba zadužene za financije, što se očekuje u predstojećem razdoblju.


Usporedno s uvođenjem usluga kroz aplikaciju Otvoreni grad, Grad radi i na digitalizaciji internih poslovnih procesa. Jedna od novina namijenjena poslovnim subjektima-obveznicima plaćanja komunalne naknade je slanje mjesečnih računa putem elektroničke pošte, s čime započinju ovaj mjesec, a u planu je i uvođenje digitalnog podnašanja obrazaca prijava određenih javnih davanja kao što je, primjerice, porez na potrošnju.


Tijekom ove godine, a sukladno državnim odobrenjima i zakonskim obvezama, Grad Poreč će putem aplikacije Otvoreni grad omogućiti digitalni obrasci poput obrasca za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja ili naknade za novorođenčad, praćenje predmeta u realnom vremenu, aplikaciju za slanje prijedloga za proračun umjesto dosadašnjeg slanja mailom i ostale usluge.


Aplikacija Otvoreni grad i usluge – iTransparentnost i Financijske kartice dostupne su na poveznici https://porec.otvorenigrad.hr/


I Transparentnost

I Transparentnost

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.