Hrvatski radio

Radio Pula

Poreč predstavljen u Münchenu povodom Dana državnosti

01.06.2022.

12:46

Autor: HRT

Porečka delegacija u Münchenu

Porečka delegacija u Münchenu

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Hrvatski konzulat u Münchenu organizirao je 31. svibnja svečanost povodom proslave Dana državnosti, na kojoj su se okupili brojni političari, kulturni i gospodarski djelatnici Bavarske, među kojima i predstavnici turističkog sektora. Na poziv generalnog konzula Republike Hrvatske u Münchenu Vladimira Duvnjaka, suorganizator svečanosti bio je Grad Poreč-Parenzo zajedno s Turističkom zajednicom Poreča.

Predstavljanje Poreča u Münchenu

Predstavljanje Poreča u Münchenu

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Održana je prezentacija grada Poreča, turističke ponude grada kao i mnogobrojne istarske delicije, a Poreč je predstavljen i kao pobratim njemačkog grada Poinga s kojim je 2013. godine potpisao Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa, dok su se župe Poreč i Poing zbratimile godinu kasnije.


Ispred gotovo 400 sudionika, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuo je da je Poreč danas jedan od gradova primjera u Hrvatskim okvirima koji si stalno podiže ljestvicu. - S dvadesetak tisuća stanovnika, Poreč u hrvatskim razmjerima pripada gradovima srednje veličine, ali je njegov značaj za Hrvatsku daleko veći. Poreč i još tri manje općine, na 70ak kilometara obale svake godine ostvaruju 10% cjelokupnog hrvatskog turizma. A da bi to mogli, bilo je potrebno izgraditi adekvatnu infrastrukturu i omogućiti redovno funkcioniranje svih sustava, kako za stanovnike, tako i za sve goste. Danas s ponosom mogu reći da smo sve to ostvarili. Od prometne infrastrukture, do odvodnje i pročistača, te poljoprivrednog navodnjavanja i javnog prijevoza – Poreč radi krupne korake u stvaranju grada po mjeri svakog stanovnika i gosta, a koji je pritom održiv i razmišlja o svojoj budućnosti za generacije koje dolaze - rekao je Peršurić, podsjetivši da Poreč i bavarski grad Poing obilježavaju uskoro 10 godina prijateljstva: - Upravo je sklapanje ovoga prijateljstva dokaz koliko je suradnja između naše dvije zemlje jaka, a posebno koliko je važna uloga hrvatske dijaspore u stvaranju trajnih poveznica između naših sredina.


Generalni konzul rekao je kako konzulat svake godine za proslavu Dana državnosti poziva gosta, kako bi se predstavile Hrvatska te gospodarska i turistička ponuda.


- Ove je godine naš gost Poreč, što je izazvalo veliko zanimanje Bavaraca jer oni tradicionalno vole Istru. Danas, nakon pandemije dok se avio-prijevoz još nije vratio u stare okvire, Hrvatska će ponovno ugostiti veliki broj njemačkih turista, među kojima prednjače Bavarci - rekao je kozul Vladimir Duvnjak.


Na svečanosti je održana i prezentacija Turističke zajednice grada Poreča, a gostima su podijeljeni promotivni materijali našeg grada te posluženi istarski specijaliteti poput vina, maslinovog ulja, tartufa, bakalara, pršuta, za koje je bio zadužen stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat.


- Gotovo milijun noćenja ostvaruju njemački gosti u Poreču, a ovo je prilika da, uz predstavljanje destinacije, kažemo i veliko hvala jer su ostali najvjerniji gosti i tijekom pandemije. Najave su jako dobre, bilježimo i porast u odnosu na rekordnu 2019. godinu, te očekujemo jako dobru turističku sezonu - rekao je direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik.


- Dugotrajno i duboko prijateljstvo veže naše zemlje i naša je dužnost da spojimo nove generacije, kako bismo imali jaku Europu - rekla je Michaela Kaniber, ministrica za prehranu, poljoprivredu i šumarstvo u bavarskoj vladi, koja je i sama hrvatskog podrijetla.


U kulturno umjetničkom dijelu programa, nastupili su harmonikaši, višestruko nagrađivani učenici Umjetničke škole Poreč – David Pršurić uz vodstvo mentora Paola Peruška te kvintet pod vodstvom mentorice Ane Šterpin Zagoronski.

Predstavljanje Poreča u Münchenu

Predstavljanje Poreča u Münchenu

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.