Hrvatski radio

Radio Pula

Porečki vatrogasci dobili vrijednu opremu

20.12.2021.

16:37

Autor: HRT

Nova oprema za porečke vatrogasce

Nova oprema za porečke vatrogasce

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Porečkim vatrogascima uručena je nova oprema za borbu protiv poplava, nabavljena u sklopu EU projekta STREAM (Strategic development of flood management) iz programa INTERREG Italy-Croatia, koji provodi Grad Poreč zajedno s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i Javnom vatrogasnom postrojbom Poreč.

Projekt se bavi prilagodbom klimatskim promjenama u smislu smanjenja ranjivosti urbanih cjelina na poplave uzrokovane velikim količinama oborina uslijed ekstremnih vremenskih događaja. Provodi se u trajanju od 33 mjeseca. Sudjeluje 16 partnera iz Italije i Hrvatske. Vodeći partner je Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.411.657,83 €. Proračun Grada Poreča iznosi 327.875,00 €, uz stopu sufinanciranja od 85%.


- Nakon što smo nedavno dobili pet novih vatrogasnih vozila vrijednih oko 11 milijuna kuna, sada je stigla i ova vatrogasna prikolica s opremom za ispumpavanje i spašavanje ljudi i imovine. Njom ćemo, nakon što djelatnici JVP-a prođu edukaciju, moći brzo reagirati i smanjiti nastale štete od poplava koje su nažalost zadnjih godina sve češće uslijed klimatskih promjena -  rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Denis Matošević i istaknuo kako je to ulaganje u sigurnost zajednice te da će edukacija i nova oprema JVP-u Poreč omogućiti da postane jedna od prvih javnih vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj koja je potpuno opremljena za djelovanje u kriznim situacijama poplave s gotovo trenutnom mogućnošću odaziva. 


Vatrogascima su nabavljene četiri prijenosne vatrogasne pumpe ukupnog protočnog kapaciteta od 10.000 lit/min, dvije električne potopne pumpe ukupnog protočnog kapaciteta od 800 lit/min, benzinski agregat, po 10 suhih odijela za spašavanje na vodi, jednako toliko neoprenskih ronilačkih potkapa, kaciga za spašavanje na vodi, profesionalnih prsluka za spašavanje na vodi, prsluka za spašavanje i vreća s užetom za spašavanje, zatim osam usisnih cijevi i osam vatrogasnih cijevi duljine 20 m, teleskopski reflektor, sigurnosna platforma čamac za poplave te specijalizirana vatrogasna prikolica namijenjena za smještaj sve gore navedene opreme.


Kroz dosadašnju provedbu projektnih aktivnosti, istraživačka skupina Sveučilišta u Zadru izradila je Katastar poplavnih zona i rizika od poplave za područje grada Poreča. Njegova izrada temeljila se na identifikaciji i temeljitoj povijesno podatkovnoj analizi područja s velikim rizikom od poplave. Katastar je izrađen u GIS sustavu koji omogućava izradu oborinsko apsorpcijskog simulacijskog modela za područje Grada Poreča. Model će pružiti prikaz svih hidroloških procesa koji se događaju u sklopu promatranog sliva, biti alat čijom će se upotrebom moći predvidjeti pojavnost poplava na području grada, te ujedno omogućiti bolje razumijevanje urbanističkog i prirodnog planiranja s ciljem da se štete od mogućih poplava u potpunosti izbjegnu ili, pak, svedu na najmanju moguću mjeru.


Do kraja projekta još predstoji izrada plana upravljanja rizikom od poplave, uspostavljanje međunarodne platforme za poplave, provedba edukacijskih aktivnosti hitnih službi, službi civilne zaštite, vatrogasnih postrojbi, te ostalih relevantnih dionika te izrada projektno tehničke dokumentacije sustava pametne urbane odvodnje na odabranom pilot području na području Grada Poreča.

Nova oprema za porečke vatrogasce

Nova oprema za porečke vatrogasce

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.