Hrvatski radio

Radio Pula

Porečko kazalište tresu komedija i smijeh

13.10.2021.

13:06

Autor: Tomislav Šikić

Plakat Vla Vla Vlajland (Foto: Zlatni zub/ustupljena fotografija)

Plakat Vla Vla Vlajland (Foto: Zlatni zub/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Ovogodišnji, 14. Zlatni zub, porečki festival komedije i smijeha u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, održava se do 3. studenog. Jedanput tjedno prikazuju se komične dramske predstave - selekcija trenutačnog hrvatskog komičnog dramskog izražaja.

Večeras u 18:00 i 20:00 sati, nastupit će Ecija Ojdanić čiji je Teatar Moruzgva nekoliko puta posljednjih godina napunio porečko kazalište s nagrađivanom predstavom Brodolomke.Na ovogodišnji Zlatni zub, Ecija Ojdanić dolazi s predstavom Vla-Vla-Vlajland Cabaret čiju režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Kazališni kritičart Tomislava Čadež, navodi da je to jedna od najboljih suradnji Ecije Ojdanić i Ivana Lea Leme: "Ivan Leo Lemo i Ecija Ojdanić napravili su zajedno više predstava tečajem više desetljeća, a ova je gotovo najbolja, prije svega zato što je nepretenciozna, na prvi pogled banalna, a na drugi inteligentno urnebesna.“ Vlajna je čistačica, narodna feministkinja i heroina koju je, kao i brojne naše sunarodnjake, sudbina odvela u Njemačku. Na toj avanturi nije joj sasvim jednostavno jer Vlajna je puna predrasuda što je dovodi u različite kulturološke sukobe. U tom ratu protiv same sebe i svijeta čije sablje sijeku sve što strši, Vlajna se zdravim razumom i ljubavlju uzdiže iz mentalitetskog kamenjara i uspijeva postići emancipaciju.

Kao dio najavnog programa festivala, pulski Teatar Nemerik probio je led predstavom Bruti šporki istrijanski pirati koja se održala 19. rujna u dvorištu Zavičajnog muzeja, Lapidariju. Šandor Slacki, Šandor Slacki mlađi, Berislav Mudrovčić, Ian Tataj, uz glazbenu pratnju Srđana Koarevića zasuli su publiku istrijanskim humorom i šašavim zgodama i nezgodama koje su zadesile pirate na proputovanju iz Amerike.

Zagrebački Teatar Exit u suradnji s Kazalištem Ulysses 26. rujna održao je predstavu Cabaret – koncert za žlice i gitaru koju su izveli Mario Jovev i Nikola Nedić

U nedjelju, 10. rujna održana je predstava Operacija Pašareta u produkciji Istarskog narodnog kazališta. Predstava uzdiže na pijedestal lokalni istarski kolorit, njegovu povijesnu, jezičnu i kulturološku šarolikost i posebnost. Odigrali su je Nika Ivančić (Pjerina) i Teo Tiani (Pjero).

U srijedu, 20. 10. u 20:00 sati, održat će se predstava Savršeni partner u produkciji Teatra Gavran. Mlada poslovna žena Tina nezadovoljna svojim dugogodišnjim partnerom javlja se na natječaj znanstvenice Barbare koja je konstruirala savršenog muškarca androida o kakvom sanja svaka žena. Kako izgleda odnos suvremene žene i “savršenog muškarca”? Odgovore donose Ana Vilenica, Sven Jakir i Kristina Krepela.

U četvrtak, 28. 10. u 20:00 sati, u Istarskoj sabornici, Nika Ivančić donosi monodramu Cabaret Valeska u režiji Edvina Liverića. Monodrama se poigrava elementima dramskog i plesnog teatra te cabareta. Izvedbom se dočarava život i djelo Valeske Gert, nekoć slavne glumice, plesačice i svojevrsne pionirke performansa. 

U srijedu, 3. 11. u 20:00 sati, 14. Zlatni zub zatvorit će Josipa Anković i Josip Ledina u autorskoj predstavi produkcije Teatra Exit Fešta. Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka Josipa i Josip vode kroz kratku povijest svojeg odnosa, prepunog uspona i padova. Pričajući svoju priču upadaju u najrazličitije, ali vrlo prepoznatljive zamke zajedničkog života, no onu najveću zamku postavit će jedno drugome pred publikom. 

Zbog ograničenog broja posjetitelja ulaznice je moguće isključivo kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu (www.rezervacije-poup.hr) ili na blagajni Učilišta (052 887 223) u radnom vremenu:

                    četvrtak – subota 17.00 – 20.00

                    na dan predstave od 18 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

22 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR