Hrvatski radio

Radio Pula

Poreču dodijeljen certifikat Grad za mlade

10.05.2022.

11:38

Autor: HRT

Ceremonija dodjele certifikata

Ceremonija dodjele certifikata

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Na svečanosti u Zagrebu Gradu Poreču dodijeljen je certifikat "Grad za mlade" za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Titulu dodjeljuje Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a dodjeljuje se gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.


Priznanja su im dodijelili predsjednik Udruge gradova u RH Željko Turk, i državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić.


Uz Poreč titulu Gradovi za mlade dobili su Križevci i Pregrada.


Podsjetimo, odluku o dodjeli titule "Grad za mlade" donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima među kojima su predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.


Certifikat “Grad za mlade” dodjeljuje se onim gradovima  koji su zadovoljili sve potrebne kriterije odnosno najmanje 50 posto kriterija u svakom od osam tematskih područja (Participacija, Demografski poticaji i mjere, Zapošljavanje, Mobilnost, Zdravlje i sport, Rad s mladima i kultura, Obrazovanje i informiranje) te ukupni postotak ovisno o broju stanovnika (do 10 tisuća – 60 posto, do 35 tisuća – 70 posto, više od 35 tisuća – 80 posto).


- Poreč je po prosjeku godina stanovništva najmlađi grad u Istri i jedan od gradova s najviše zaposlenih ispod 30 godina, tako da je dobivanje Certifikata „Grad za mlade“ za nas potvrda kontinuiranog rada za mlade i s mladima. Došla je u pravom trenutku jer smo upravo pred početkom javne rasprave o Lokalnom programu za mlade 2022.-2026., kao i otvaranju Kluba za mlade. Istovremeno, on nas i obvezuje da stalno, kroz suradnju s mladima, osmišljavamo nove projekte i programe koji će mladima u našem gradu dodatno olakšali svakodnevni život kroz sva tematska područja - rekao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.


Dobitnici certifikata

Dobitnici certifikata

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.