Hrvatski radio

Radio Pula

Porinuće u Tehnomontu

27.05.2015.

12:19

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U brodogradilištu Tehnomont u Puli porinut je brod 'Maroej Viking' za norveškog naručitelja. Vrijednost gradnje je 3 milijuna eura.

Današnje porinuće u Puli nije obavljeno s navoza, nego je brod spušten u more uz pomoć petstotonske dizalice. Trup je građen od brodskog čelika, a nadgrađe od aluminija, pa težina cjelokupne gradnje iznosi oko 200 tona. 'Maroej Viking' dug je 24 a širok neuobičajenih 11 metara. Pokreće ga dizelski stroj od 735 kW, a s obzirom na specijaliziranu namjenu - opskrbu ribogojilišta, opremljen je mnogim pomoćnim hidrauličnim i električnim agregatima te skladišnim spremnikom od 50 prostornih metara.

Svjetska brodogradnja u posljednjih dvadesetak godina usmjerena je uglavnom na usko specijalizirane brodove, pa je pulski Tehnomot u ovome pronašao svoju šansu, ističe direktor brodogradilišta Miljenko Brnić. Uz nastavak suradnje s Norvežanima, u ovom malom brodogradilištu u tijeku su i rekonstrukcije i opremanja mnogobrojnih manjih plovila, pa nema straha od nedostatka posla u budućnosti.

Poslušajte prilog i pogledajte galeriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.