Hrvatski radio

Radio Pula

Portret umjetnika: filmski pristupi u Pulskoj filmskoj tvornici

25.02.2021.

12:44

Autor: Tomislav Šikić

Sad il nikad (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija)

Sad il nikad (Foto: Klub PFT/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Ovoga četvrtka, 25. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazat će dva filmska portreta istog umjetnika: Darka Brajkovića Đepeta Njapa. Dokumentarac Maslačak Lovre Čepelaka te igrani film Dokumentarni film: Sad ili nikad redatelja Zorka Sirotića.

Razgovor s oba autora, kao i protagonistom filmova, zavrtit će se oko teme različitih pristupa ulasku u misterij odnosa subjektivnog i objektivnog, stvarnog i iluzornog, dokumentarnog i igranog. 

Koje su glavne prepreke u realizaciji zahtjevne forme kao što je portret živog čovjeka? Može li vremenom i prostorom ograničeno djelo dočarati naizgled neograničene mogućnosti ljudske percepcije u susretu s predmetima umjetničke fascinacije? Je li za ovaj zadatak filmski jezik onaj idealni, jer najlakše naglašava eluzivnost stvarnosti?

Večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a razgovor će moderirat Marko Zdravković-Kunac. 

https://bit.ly/2NXbN4I

Meeting ID: 884 9262 9218

Passcode: 174945 

 

Program: 

Lovro Čepelak: Maslačak

2003., kratki dokumentarni, 11 min, Kinoklub Zagreb

 

Zorko Sirotić:.Dokumentarni film: Sad ili nikad

2017., kratki igrani, 16 min, Kinoklub Zagreb i Sedam dana stvaranja

Maslačak Lovre Čepelaka nagrađen je nagradom za najbolju fotografiju na Liburnia Film Festivalu 2014. godine.

Dokumentarni film 'Sad ili nikad' prikazan je na Danima hrvatskog filma u programu izvan okvira, a od kritike je opisivan kao sublimno nadrealna smjesa dokumentarnog i fiktivnog. 

Gosti: 

Darko Brajković Đepeto Njapo rođen je 1986. godine u Puli. Prve kontakte s likovnim oblikovanjem ostvaruje u kamenoklesarskoj radnji djeda Petra Jurića u Pazinu. Pohađao klesarsku radionicu Siparis u atelieru Janeza i Aleša Pirnata u Katoru, Umag. Sudjelovao u radu umaške galerije "Um-art" (voditelj Alessandro Bumbak). 2002. godine učesnik je multimedijalnog projekta Suvremenost 2002. (produkcija mladih Istre). Kreativno se druži s multimedijalnim umjetnikom Andrejem Zbašnikom i performerom Davidom Belasom te udrugom CGI (civilna građanska inicijativa). Izlagao na mnogobrojnim selektiranim kolektivnim, samostalnim izložbama i multimedijalnim projektima, od kojih se izdvaja nastup u MSU U Zagrebu. Nagrađen je Prvom nagradom na „16. međunarodnoj izložbi minijatura“ u Zaprešiću, 2013. godine. Zastupljen u dokumentarnoj monografiji „Kronotop hrvatskog performansa“ autorice Suzane Marjanić. Živi i radi između Grožnjana i Umaga u Istri. 

Lovro Čepelak je započeo sa svojim radom u Kinoklubu Zagreb kao autor kratkih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova gdje djeluje sve do danas. Kao profesionalac djeluje u produkciskoj kući Fade In gdje radi kao snimatelj i montažer dokumentarnih filmova i brojnih TV reportaža. Kao autoru fokus mu je na eksperimentalnom i dokumentarnom filmu. 

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Godine 2018. završio je filmsku i TV režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme. 

----------------------------------

Ulaz na projekciju je besplatan.

Svi koji žele prisustvovati projekcijama uživo, trebaju se javiti na klub.pft@gmail.com kako bi zbog ograničenog broja mjesta najavili svoj dolazak na vrijeme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.